Ruşii susţin că au arestat trei spioni ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captură RFE/RL
Captură RFE/RL

FSB, fostul KGB, a anunţat joi că a arestat trei „spioni ucraineni”. Unul dintre aceşti presupuşi spioni pregătea un „atac” cu explozibili, acuză serviciul secret rus, al cărui anunţ survine pe fondul creşterii tensiunilor între Moscova şi Kiev.

FSB nu precizează unde şi când i-a arestat pe cei presupuşi spioni.

Potrivit unui comunicat preluat de AFP, doi dintre ei „au sosit în Rusia să culeagă informaţii şi să facă înregistrări foto şi video ale unor instalaţii de importanţă strategică vitală şi ale infrastructurii de transport”.

FSB susţine că a găsit „o armă cu ţeavă scurtă şi una automată, precum şi echipament de protecţie individuală” în vehiculul folosit de cei doi bărbaţi.

Potrivit FSB, ei „au mărturisit că au fost recrutaţi” de SBU, serviciul secret al Ucrainei, în schimbul unei recompense de 10.000 de dolari.

Cel de-al treilea presupus spion „a fost arestat în flagrant cu mijloace distructive în drum spre locul crimei” după ce „a trecut ilegal graniţa” Rusiei, se mai arată în comunicat.

Rusia anunţă în mod regulat arestări de persoane pe care le prezintă ca „spioni” sau „sabotori” ce lucrează pentru Ucraina, în special în Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care a anexat-o ilegal în februarie/martie 2014.

Arestările anunţate joi survin pe fondul creşterii tensiunilor între cele două ţări. Kievul se teme că mobilizările masive de trupe operate de Rusia în aceste zile lângă graniţa cu Ucraina fac parte dintr-un plan de invazie.

Rusia acuză în schimb Ucraina că reprezintă o ameninţare pentru ea. Joi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că voinţa Ucrainei de a recupera Crimeea reprezintă un pericol pentru Rusia.

„Noi vedem acest lucru ca pe o ameninţare directă la adresa Rusiei”, a spus Peskov.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri în faţa Radei Supreme că „eliberarea” Crimeei este un „obiectiv” şi o ”filosofie” a ţării sale. El s-a referit însă la eforturi în domeniul diplomatic, nu la o intervenţie militară.

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a turnat gaz pe foc, joi, anunţând că ţara sa şi Rusia vor organiza exerciţii militare comune în apropiere de graniţa cu Ucraina în viitoarele două luni.

Aceste manevre, spune Lukaşenko, trebuie să se desfăşoare „în două etape în următoarele două luni”.

„Totul este pregătit”, a adăugat liderul de la Minsk, a cărui legitimitate este contestată de ţările occidentale după alegerile din august anul trecut în urma cărora s-a proclamat drept preşedinte.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite