Rusia votează noi legi pentru cenzurarea internetului: aplicaţiile pentru serverele proxy şi VPN-uri vor fi interzise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Putin a semnat o lege prin care, începând cu 1 noiembrie, aplicaţiile şi tehnologiile ce permit accesul către site-urile interzise, incluzând aici aplicaţiile pentru serverele proxy şi reţelele virtuale private (VPN) - tehnologii ce oferă posibilitatea de a naviga online anonim, vor fi interzise.

Providerii de internet vor trebui să blocheze site-urile ce oferă posibilitatea utilizării acestor aplicaţii.

Măsura este justificată drept un mijloc pentru minimalizarea conţinutului cu caracter extremist, însă, susţin cei de la Engaget, „acesta este doar pretextul, scopul real al acestei măsuri este blocarea site-urilor ce ar putea fi critice faţă de preşedintele Putin, fără să mai menţionăm posibilitatea de a comunica în secret”.

Astfel, preşedintele rus a mai semnat o lege prin care aplicaţiile pentru chat sunt obligate să-şi identifice utilizatorii după numărul de telefon, lege ce va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2018. Companii precum Facebook nu vor mai avea voie să protejeze anonimitatea userilor, în caz că doresc acest lucru. În plus, legislaţia obligă aceşti operatori să limiteze accesul userilor dacă aceştia răspândesc material ilegal.

„Momentul introducerii acestor legi nu este o coincidenţă. În martie, în Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale iar interzicerea acestor aplicaţii va îngreuna posibilitatea electoratului de a vedea ştiri ce pun la îndoială autoritatea lui Putin. De asemenea, ele reduc posibilitatea ca alegătorii să organizeze proteste, dat fiind faptul că indivizii vor fi conştienţi de faptul că poliţia le poate citi convorbirile anonime şi identifica după numerele de telefon. Oficialii ruşi încearcă să controleze informaţiile online 

într-un moment critic în care trebuie să se asigură că puterea lor rămâne neameninţată”, scriu în continuare cei de la Engadget.

Şi China încearcă interzicerea acestui tip de aplicaţii. În urmă cu două zile, cotidianul NY Times informa că cei de la Apple au dat curs cererii guvernului de la Beijing de a scoate aceste aplicaţii din magazinul său de aplicaţii. ExpressVPN, o companie ce oferă o astfel de aplicaţie prin care userii pot depăşii bariera de cenzură a autorităţilor chineze, a afirmat că a primit o înştiinţare din partea celor de la Apple prin care li s-a comunicat că aplicaţia a fost exclusă din magazin „pentru că include conţinut considerat ilegal în China”. Aceştia s-au declarat „îngrijoraţi de faptul că Apple ajută eforturile de cenzură ale Chinei”.

Eduard Snowden, fostul angajat NSA, devenit whistleblower, a scris că atunci când astfel de măsuri „sunt implementate de către China, Rusia, sau oricare alt stat, trebuie să fie clar că aceste măsuri nu reprezintă o legislaţie „rezonabilă”, ci constituie încălcări ale drepturilor omului”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite