Rusia versus Rusia. Reîntoarcerea lui Alexei Navalnîi - expresia noilor tensiuni din Federaţie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexei Navalnîi FOTO EPA-EFE
Alexei Navalnîi FOTO EPA-EFE

Alexei Navalnîi a intrat în atenţia publicului în anul 2008 atunci când prin intermediul blog-ului său a început să facă dezvăluiri despre diverse acte de corupţie în care erau implicate companii de stat din Rusia.

Analiză realizată de Maria Caimeanu*

Popularitatea lui Navalnîi a crescut rapid în rândul cetăţenilor Rusiei, acesta aflându-se în centrul protestelor din Moscova la care au participat aproximativ 50.000 de persoane, în anul 2011.

Cursa pentru „victorie” a lui Alexei Navalnîi

În anul 2013, Navalnîi candidează la alegerile pentru Primăria Generală a Moscovei, însă pierde în faţa lui Serghei Sobianin, un apropiat al preşedintelui Putin. În perioada iulie 2013 – decembrie 2014, Navalnîi este condamnat în două dosare distincte de delapidare pentru care primeşte pedepse cu suspendare de 5 ani, respectiv de 3 ani şi jumătate. În 2014 este pus sub arest la domiciliu, fiindu-i permis să comunice doar cu membrii familiei sale. Cu toate acestea, Navalnîi nu renunţă la cursa pentru „Victorie”, după cum el însuşi o denumeşte, continuând seria dezvăluirilor despre faptele de corupţie ale guvernanţilor şi oligarhilor.

Sintagma „cursa pentru Victorie” pe care  Navalnîi o utilizează pentru a-şi caracteriza activităţile desfăşurate în vederea expunerii regimului corupt şi opresiv din Rusia nu este aleasă întâmplător, ci face referire la „Ziua Victoriei” (zi de sărbătoare - simbolizează victoria dobândită împotriva nazismului fascist german din 1945; se sărbătoreşte în Rusia pe data de 9 mai). Pentru ruşi, „Ziua Victoriei” înseamnă libertate şi independenţă.

În 2016, liderul opoziţiei, Navalnîi, îşi anunţase intenţia de a candida pentru alegerile prezidenţiale din Federaţia Rusă care urmau să fie peste doi ani, în 2018, însă sub pretextul existenţei celor două dosare de delapidare în care era implicat nu i-a fost permis să candideze. În anul 2019 a fost reţinut de către autorităţi, fiind acuzat de organizarea unui protest neautorizat.

Tentativa de ucidere a lui Navalnîi cu agentul chimic Novichok

În luna august 2020, Navalnîi se îmbarcă din Siberia într-un avion cu destinaţia Moscova; la scurt timp, acesta necesită asistenţă medicală de urgenţă, astfel încât aeronava este nevoită să aterizeze de urgenţă în Omsk, lângă Kazahstan. În timpul transferului către Spitalul de Urgenţă nr. 1 din Omsk, Navalnîi intră în comă. Din motive de siguranţă, acesta este transferat la un spital din Berlin; ulterior se descoperă faptul că a fost otrăvit cu agentul chimic Novichok care a fost plasat în interiorul lenjeriei sale intime.

Agentul chimic Novichok a fost dezvoltat în Uniunea Sovietică, existând în posesia agenţiilor de informaţii ruse precum KGB, actualul FSB. În urma unei investigaţii CNN şi Bellingcat a fost expusă echipa specializată în arme chimice a FSB-ului care ar fi orchestrat tentativa de ucidere a lui Alexei Navalnîi. Acelaşi agent chimic a fost utilizat şi în cazul de otrăvire  Serghei şi Iulia Skripal, în 2018.


Foto: Echipa specializată în arme chimice a FSB-ului. Sursa: CNN

FSB

În timp ce se afla în Germania pentru recuperare, Navalnîi întocmeşte un plan şi îl contactează telefonic pe Konstantin Kudriavţev pretinzând că este un reprezentant al Consiliului Naţional de Securitate al Rusiei care intenţionează să elaboreze un studiu asupra operaţiunii de otrăvire. Kudriavţev afirmă atât faptul că respectiva unitate specializată în arme chimice a FSB-ului a avut legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, cât şi faptul că el a fost trimis în Tomsk (Siberia) pentru a se asigura că nu au fost lăsate urme în camera de hotel în care fusese cazat Navalnîi (Sursa: CNN).

Navalnîi face acuzaţii dure, spunând că liderul de la Kremlin este cel care a ordonat operaţiunea de otrăvire. Bineînţeles, atât oficialii ruşi, cât şi Putin resping acuzaţiile care li se aduc prin declaraţiile lui Alexei Navalnîi, precum şi prin intermediul anchetei Bellingcat-CNN şi susţin faptul că totul este un complot bine pus la punct de către serviciile de Intelligence occidentale, care au ca scop principal slăbirea încrederii populaţiei în liderii politici şi destabilizarea statului.

Foto. Ancheta Bellingcat. Sursa: Bellingcat

Bellingcat

Reîntoarcerea lui Navalnîi la Moscova. „Marioneta globaliştilor

Seria tensiunilor ce înconjoară cazul Navalnîi este pe departe de a se fi încheiat. La data de 13 ianuarie 2021, Navalnîi anunţă prin intermediul paginilor sale de pe reţelele de socializare (Twitter şi Instagram) faptul că intenţionează să se întoarcă în Rusia din Germania, având în vedere că acum starea lui de sănătate îi permite acest lucru.

Traducere: „Nu mi-am pus niciodată întrebarea dacă să mă întorc sau nu. Pentru simplul fapt că eu nu am plecat. Am ajuns în Germania direct la secţia de reanimare. Pe 17 ianuarie, duminică, mă întorc acasă cu tot cu cursa pentru Victorie. Ne întâlnim. Sursa: Twitter

Navalnii Twitter

Întoarcerea liderului opoziţiei a stârnit un nou val de tensiuni în Rusia, decizia lui Navalnîi fiind considerată de către oficialii ruşi, mai degrabă, ca fiind o provocare instrumentată de către serviciile de Intelligence occidentale, care, după spusele lor, sunt aceiaşi care îi oferă suport opozantului rus.

Aşadar, la data de 17 ianuarie 2021, pe site-ul South Front este publicat un articol, al cărui autor este necunoscut, cu titlul: Provocare aşteptată: marioneta globaliştilor, Navalnîi, îşi propune să se întoarcă în Rusia. Deşi opoziţia din Rusia este eterogenă, Navalnîi este automat catalogat drept liberal şi, în plus, „marioneta globaliştilor”. Aceste sintagme exagerate nu fac altceva decât să amplifice suspiciunea cititorului cu privire la diverse evenimente de actualitate şi să sporească impactul emoţional negativ, în vederea inoculării unor idei despre un anumit subiect.

Sursa: South Front

Southfront

Pe lângă faptul că articolul prezintă faptele în mod unilateral şi selectiv, acestea sunt şi relatate într-un context diferit faţă de cel original. Site-ul South Front prezintă decizia lui Navalnîi de a se întoarce în Rusia drept o „încercare a forţelor neoliberale şi prooccidentale de a distruge statul rus”; ce este cu adevărat interesant aici este că articolul nu vorbeşte despre „guvernul rus” sau „regimul Putin”, ci despre „statul rus”! Sună mai dramatic, mai patetic, mai tulburător, întrucât este cunoscut faptul că ruşii, în general, sunt sensibili în ceea ce priveşte conceptul de identitate rusă şi statul-naţiune.

Contextul real este cu totul altul: Navalnîi revine în Rusia la 17 ianuarie 2021 după spitalizarea din Germania şi este arestat pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată pentru sentinţa de condamnare cu suspendare pentru delapidare.

Acelaşi material mai zice că „...revenirea lui Navalnîi cu doar câteva zile înainte de inaugurarea preşedintelui american Joe Biden nu este o surpriză”, pentru că Biden reprezintă „...clica neoliberală şi globalistă a elitei americane”, care ar fi responsabilă cu „portretizarea Rusiei în mass-media drept răul suprem din lume”.

Aşadar, dincolo de ideile de tipul „ai noştri versus ai lor” sau de utilizarea unor tertipuri menite să discrediteze „adversarul” şi imaginea acestuia, ceea ce este interesant la acest articol este tocmai faptul că materialul face apel la teorii conspiraţioniste. Prin urmare, în strânsă legătură titlul articolului, faptul că „revenirea lui Navalnîi cu doar câteva zile înainte de inaugurarea preşedintelui american Joe Biden nu este o surpriză” nu reprezintă altceva decât o teorie a conspiraţiei, o manipulare prin fals, întrucât se încearcă inocularea ideii conform căreia există o legătură obscură între Navalnîi şi Washington, care se află în spatele tuturor campaniilor întreprinse de Navalnîi cu rolul de a „destabiliza ţara”.

Mai mult decât atât, articolul mai spune şi că „forţele care se află în spatele lui Navalnîi şi a neoliberalilor ruşi caută să readucă în lumină povestea deja desuetă despre otrăvirea cu Novichok şi să însceneze o nouă incitare, care poate fi folosită la revitalizarea campaniilor de propagandă anti-rusă din mass-media şi folosită ca instrument în campaniile de destabilizare a ţării” (interesant!). Acelaşi articol spune că: „sub administraţia Biden este de aşteptat ca Rusia să devină oficial inamicul numărul 1” şi că „se vor intensifica încercările de a distruge statul rus”.

Aceste forme de exagerare şi suprageneralizare combinate cu teorii ale conspiraţiei care argumentează împotriva unor idei, susţinând că reprezintă doar primii paşi către un dezastru, nu reprezintă altceva decât tehnici menite să dezinformeze şi să manipuleze societatea civilă, foarte receptivă, de altfel, la stimuli de ordin afectiv.

Teoriile conspiraţioniste conturate în jurul reîntoarcerii lui Navalnîi în Rusia ne duc cu gândul la faimoasa tehnică de diversiune rusă, maskirovka (camuflaj), al cărei rol principal este de a distrage atenţia de le evenimentele cu adevărat importante prin prezentarea insistentă a altor evenimente/fapte fabricate şi lipsite de esenţă.

În cazul nostru, mişcările subversive conduse de către Alexei Navalnîi reflectă slăbiciunea democraţiei ruse, iar acestui fapt ar trebui să i se acorde o atenţie sporită.

Materialul de pe site-ul „South Front” nu este lipsit de erori logice care sunt unele dintre cele mai complexe tehnici ale dezinformării, recunoaşterea acestora fiind deseori dificilă. Rolul acestei tehnici este atât de a exploata emoţiile prin utilizarea mistificării şi a prezentării unor fapte scoase din context, precum şi de a exploata lacunele intelectuale sau slăbiciunile psihice ale cititorului, în vederea impunerii anumitor tipuri de atitudini cu privire la un anumit subiect sau la un altul. Exemplul de eroare logică preluat din materialul de pe site-ul „South Front”: „Acest grup (a se citi „clica globaliştilor din SUA”) a încercat în mod constant să caracterizeze Rusia ca fiind răul suprem din lume şi să o blameze pentru amestecul în afacerile interne ale Statelor Unite şi pentru destabilizarea lumii”.

În cele din urmă, „South Front” nu este decât un site obscur al cărui principal scop este să disemineze în mediul virtual propaganda pro-Kremlin, în timp ce îşi ascunde afilierea cu elitele politice conducătoare din Rusia, dar fiind cu toate acestea o „portavoce” a acestora.

În loc de concluzii

Preşedintele american Joe Biden cere eliberarea imediată a lui Navalnîi. FOTO EPA-EFE

Description: Russian opposition leader Navalny back in court as Biden ups pressure on  Moscow
Description: Russian opposition leader Navalny back in court as Biden ups pressure on Moscow

Ca urmare a arestării lui Navalnîi, la Moscova s-au organizat proteste masive venite în sprijinul acestuia, mulţi dintre protestatari ajungând să fie arestaţi de către forţele de ordine.

În acelaşi timp, Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii impun sancţiuni Rusiei pentru folosirea de arme chimice în contextul tentativei de asasinat a lui Navalnîi şi pentru punerea acestuia după gratii. Departamentul de Stat al SUA, printr-o declaraţie de presă (2 martie 2021), împărtăşeşte „îngrijorarea Uniunii Europene cu privire la amplificarea politicilor de tip autoritar din Rusia şi salută determinarea Uniunii Europene de a impune sancţiuni Rusiei pentru încălcarea drepturilor omului”.

De asemenea, SUA impune Rusiei sancţiuni pentru încălcarea Convenţiei privind interzicerea armelor chimice, dar şi sancţiuni de ordin comercial (mai multe detalii despre sancţiuni aici).

Deşi Moscova încearcă să nege şi să contracareze acuzaţiile referitoare la implicarea în tentativa de asasinare a lui Navalnîi, măsurile luate în acest caz (arestarea lui Navalnîi şi a apropiaţilor acestuia, arestarea protestatarilor, discreditarea Occidentului etc.) reflectă doar complexul de insecuritate al Federaţiei Ruse pe care îl are în contextul restabilirii noii ordini mondiale, întrucât de data aceasta nu mai poate avea calitatea de hegemon pe care o avea în perioada de graţie a Războiului Rece. De data aceasta, „la masă” alături de SUA nu este Rusia, ci China, care îşi consolidează şi impune cu paşi repezi dominaţia pe plan internaţional.

*Maria Caimeanu este colaborator LARICS şi masterand la Masterul de Studii de Securitate al Universităţii din Bucureşti.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite