Rusia dă undă verde violenţei domestice în numele „valorilor familiale“

Rusia dă undă verde violenţei domestice în numele „valorilor
familiale“

Elena Mizulina, iniţiatoarea scoaterii violenţei domestice de sub incidenţa penală FOTO alchetron.com

Proiectul de lege care decriminalizează violenţa în familie în Rusia a fost aprobat în a doua lectură. Acuzaţiile penale vor putea fi aduse doar dacă bătaia va fi aplicată mai des de o dată pe an.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Bătaia în cadrul familiei“ a ajuns o infracţiune administrativă, fiind pasibilă de plata unei amenzi cuprinse între 5.000 şi 30.000 de ruble (între 77 şi 463 de euro) sau cu muncă în folosul comunităţi pentru o perioadă de maximum 120 de ore.

Taţii şi soţii ruşi vor putea ajunge după gratii doar dacă îşi vor bate copiii sau soţiile mai des de o dată pe an. Şi mamele vor ajunge după gratii dacă îşi vor bate copii mai des de o dată pe an.

Proiectul de lege a fost iniţiat de deputata ultraconservatoare Elena Mizulina. Aceasta este deja cunoscută în urma lobby-ului făcut cu succes la o lege controversată privind „propaganda homosexuală” din Rusia.

Mizulina şi-a început lupta în iulie 2016, când preşedintele Vladimir Putin a dezincriminat alte forme de agresiune care nu provoacă daune corporale reale. În Rusia funcţionează principiul „dacă te bate înseamnă că te iubeşte“.

Decizia a stârnit indignarea activiştilor pentru drepturile femeilor. Aceştia cred că noua legislaţie va face victimele violenţei în familie şi mai vulnerabile.

Potrivit statisticilor guvernamentale, 40% dintre toate infracţiunile violente sunt comise în cadrul familiei. 36.000 de femei sunt bătute zilnic în Rusia şi 26.000 de copii anual.

Textul va fi adoptat definitiv vineri.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările