Rusia se trezeşte? Chiloţii albaştri şi periile de toaletă, simbolurile protestelor anti-Putin VIDEO FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
proteste rusia

În Rusia, peste 5. 000 de persoane au fost reţinute duminică, în timpul celui de al doilea val de proteste în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi, aflat în detenţie preventivă din 17 ianuarie. Au fost cele mai mari, geografic vorbind, proteste din ultimii 20 de ani, cuprinzând peste 100 de oraşe. Chiloţii albaştri şi periile de toaletă au devenit simbolurile manifestanţilor, scrie The Moscow Times.

Mii de manifestanţi au ieşit din nou în stradă în peste 100 de oraşe ruseşti la apelul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi”. Centrul capitalei ruse era duminică „în stare de asediu” şi s-au făcut „reţineri în masă”, cu o hotărâre evidentă de a sugruma din faşă protestul. Protestatarii au scandat între altele „Libertate”, „Putin e un hoţ” şi „Rusia va fi liberă”. Iulia, soţia lui Aleksei Navalnîi, a fost şi ea arestată la Moscova. 

Conform Reuters, duminică au avut loc peste 5.000 de arestări. La Sankt Petersburg au fost arestaţi şi mai mulţi jurnalişti, iar la Moscova un deputat din Duma locală a capitalei, luat pe sus în timp ce era intervievat de reporteri.

Intervenţia poliţiei, în multe cazuri, a fost brutală, s-au folosit gaze lacrimogene, manifestanţi au fost bătuţi şi maltrataţi. Intervenţia a fost şi dură decât cu o săptămână în urmă.

„Regimul Putin încearcă să înăbuşe orice protest, să-i descurajeze pe oameni să participe la manifestaţiile neautorizate ale opoziţiei, recurgând la bătăi, amenzi şi arestări” este de părere Aleksandr Gabuiev, analist la Centrul Carnegie de la Moscova.

Intervenţia brutală a poliţiei duminică, la fel ca şi duminica trecută, când au avut loc primele proteste pro-Navalnîi, amintesc de reacţia autorităţilor de Belarus împotriva manifestanţilor anti-Lukaşenko.

Chiloţii albaştri şi periile de toaletă au devenit simbolurile manifestanţilor

 

În timpul protestelor, manifestanţii au fluturat chiloţi albaştri şi perii de toaletă. ”Fluturarea chiloţilor albaştri aminteşte de faptul că agenţii Serviciului Federal de Securitate (FSB) au plasat toxina noviciok în lenjeria intimă de culoare albastră a lui Navalnîi, scrie The Moscow Times.

Când preşedintele Vladimir Putin a marcat ritualul ortodox al Bobotezei, scufundându-se în apa rece ca gheaţa, el purta, de asemenea, costum de înot albastru. Atunci, aliaţii lui Navalnîi au glumit că Putin i-ar fi luat lenjeria adversarului său.

Periile de toaletă amintesc de castelul la Marea Neagră, despre care Aleksei Navalnîi a pretins că este deţinut de Vladimir Putin.

Complexul, despre care Navalnîi spune că a costat mai mult de 1,35 miliarde de dolari, ar avea dotări de lux, de la un patinoar subteran la un cazinou.

Dar ceea ce i-a surprins pe mulţi a fost costul raportat al unei perii de toaletă: 700 de euro”, scrie The Moscow Times.

proteste rusia

Aleksander Baunov, redactor-şef al Centrului Carnegie din Moscova, spune că răspunsul ruşilor la arestarea lui Navalnîi este ca un aisberg în formă de piramidă. Pentru nucleul dur al susţinătorilor săi, Aleksei Navalnîi nu este doar un lider politic, el este sacru ca un mesia modern. Dar ar fi iluzoriu să reducem totul la fanatismul „martorilor lui Navalnîi” care s-au ridicat pentru a-şi apăra idolul atacat.

Într-adevăr, până acum, Kremlinul nu a reuşit să gestioneze eficient problema fostului pacient din Berlin. Dar, din nou, aceasta este doar o parte din imagine, este vârful aisbergului.

Cealaltă parte arată o societate rusească înfuriată de pandemie. Această acumulare de nemulţumire este atât un puternic factor de risc pentru echilibrul societăţii, cât şi un teren politic fertil”. Recesiunea economică din Rusia erodează consensul care l-a protejat pe Putin. Efectul de unire în jurul preşedintelui creat de politica externă agresivă „se destramă odată cu economia”. Protestele din toată Rusia demonstrează că societatea se trezeşte. Motorul esenţial al mişcării în curs de afirmare e „îngrijorarea pentru viitor”. Vârsta medie a protestatarilor e 31 de ani – oameni care n-au cunoscut vreodată un sistem politic liber şi care nu văd vreo perspectivă de viitor pentru ei sau ţară sub actualul regim. Ultimele sondaje indică o prăbuşire a lui Putin în rândurile tineretului, la numai 20% intenţii de vot.

Nu se poate spune nici pe departe că ar fi vorba până acum de o mişcare care ar putea răsturna regimul, deoarece până la urmă ieri au fost doar câteva zeci de mii de oameni în stradă, nu milioane, şi doar în marile oraşe, însă cu toate astea amploarea intervenţiei poliţieneşti arată că Putin e neliniştit. Puterea e limpede neliniştită. Pe de o parte, vor avea loc alegeri parlamentare, pentru Duma, în septembrie, deşi se poate argumenta că acelea sunt încă departe. Dar mai ales, ce este foarte important pentru Kremlin, e faptul că Navalnîi arată că nu se teme. Până acum a arătat că nu se teme de moarte, de faptul că ar putea sfârşi precum Anna Politkovskaia (2006) sau Boris Nemţov (2015). Totuşi, sprijinul adus lui Navalnîi nu este chiar atât de masiv pe cât l-ar lăsa de crezut imaginile arestărilor. E vorba de un sprijin adus mai mult în oraşe, printre middle-class, în mediul urban de lucrători independenţi, de oameni care nu muncesc la stat.

La nivel naţional, însă,sprijinul pentru Navalnîi rămâne coborât si e greu de crezut că el ar putea câştiga în alegeri, chiar şi fără manipulări din partea puterii.  Ksenia Sobceak, fata fostului primar al Sankt-Petersburgului, mort în circumstanţe ciudate, ea însăşi fostă candidată la prezidenţiale şi adversară a lui Navalnîi, întreabă Kremlinul „cum a reuşit, în numai şase luni, să transforme un om politic respins de mulţi democraţi pentru radicalismul şi autoritarismul lui, într-un super-erou sprijinit acum şi de cei care n-ar dori niciodată să-l vadă devenind preşedinte?”.  Aleksei Navalnîi a fost propus pentru premiul Nobel pentru Pace, la concurenţă cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS, WHO) şi adolescenta ecologistă Greta Thunberg.

Aleksei Navalnîi, mâine, din nou în faţa judecătorilor

Aleksei Navalnîi a fost reţinut pe 17 ianuarie pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat cinci luni în urma tentativei de otrăvire cu agentul neurotoxic Noviciock. Atentatul avusese loc la sfârşitul lunii august în Siberia, dar autorităţile ruse resping orice responsabilitatea şi au refuzat să deschidă o anchetă penală. Procesul lui Navalnîi începe pe 2 februarie şi este acuzat că ar fi încălcat condiţiile unei condamnări din 2014, la 3 ani şi jumătate închisoare cu suspendarea pedepsei, pentru corupţie – un dosar pe care Curtea Euroeană de Justiţie l-a calificat drept „arbitrar şi lipsit de o bază reală”. Procuratura cere ca Navalnîi să-şi ispăşească acum pedeapsa în închisoare.

Parchetul rus a anunţat luni că susţine cererea Administraţiei penitenciarelor de a comuta pedeapsa cu suspendare împotriva opozantului Aleksei Navalnîi într-o pedeapsă cu executare, transmite Reuters.

Navalnîi se află în arest preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de încălcarea termenilor sentinţei cu suspendare pentru delapidare, într-un caz despre care el susţine că este o înscenare, dar care i-ar putea aduce o pedeapsă cu închisoarea de 3 ani şi jumătate.

Potrivit avocatei sale, opozantul riscă ''în jur de 2 ani şi jumătate'' de închisoare cu executare pentru încălcarea condiţiilor unei condamnări la 3 ani şi jumătate de detenţie cu suspendare, dictată în 2014.

Majoritatea colaboratorilor săi apropiaţi au fost consemnaţi vineri la domiciliu de justiţia rusă, la două zile după o serie de percheziţii care au vizat în principal locuinţa soţiei sale, Iulia, şi sediul organizaţiei sale, Fondul de luptă împotriva corupţiei.

Aleksei Navalnîi, chiar şi în închisoare, a rămas un opozant periculos şi eficient al Kremlinului: la o zi după ce a fost arestat, Fundaţia sa anticorupţie a publicat un reportaj despre „palatul lui Putin”: o construcţie imensă la malul Mării Negre, în valoare de peste un miliard de dolari. Filmul a fost văzut de peste 100 de milioane de ori.

Kremlinul a respins imediat alegaţiile iar acum două zile, surprinzător, miliardarul Arkadi Rotenberg, prieten din tinereţe al preşedintelui Vladimir Putin, a declarat că terenul şi palatul i-ar aparţine.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite