Rusia: Tinerii comunişti, o ameninţare neaşteptată pentru regimul Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihail Lobanov luând cuvântul la un miting al comuniştilor FOTO EPA-EFE
Mihail Lobanov luând cuvântul la un miting al comuniştilor FOTO EPA-EFE

Mihail Lobanov, un candidat al Partidului Comunist la alegerile parlamentare din Rusia, a trecut peste noapte de la un lector obscur de matematică la noul chip al unei ameninţări în creştere pentru Kremlin.

Mihail Lobanov, 37 de ani, l-a învins detaşat la urne în circumscripţia electorală din Moscova în care a candidat pe reprezentantul partidului Rusia Unită, pro-Kremlin. Însă tânărul lector, un social-democrat sprijinit de Partidul Comunist, a fost declarat înfrânt după numărarea voturilor exprimate online. Lobanov nu se dă bătut şi spune peste tot că victoria i-a fost furată. Are toate motivele să creadă acest lucru. Ori numărarea voturilor online a avut loc pe furiş, fără participarea echipei de campanie a lui Lobanov. Fraude de acest tip au fost raportate în mai multe circumscripţii electorale din Rusia la alegerile din 17-19 septembrie, încheiate, potrivit autorităţilor, cu victoria partidului Rusia Unită. Acolo unde votul online nu a funcţionat, candidatul Rusiei Unite învins în mod clar la urne nu a putut fi scos învingător.

Aceste fraude, resimţite în scrutinul recent mai ales de comunişti, stârnesc noi întrebări asupra susţinerii reale a regimului Putin şi legitimităţii acestuia şi pot dezmorţi un partid oarecum obedient până acum, remarcă Washington Post.

În ciuda reţelei extinse din ţară, Partidul Comunist din Rusia este cunoscut de mult timp pentru conformismul său faţă de Kremlin, preferând să închidă ochii în faţa abuzurilor acestuia în schimbul unor finanţări şi avantaje de la stat. Dar unii tineri comunişti şi aliaţi ai lor de pe eşichierul politic de stânga nu mai acceptă această atitudine. Încep să se comporte ca o opoziţie adevărată, scrie ziarul american.

Această „rebeliune” s-ar putea transforma într-o provocare neaşteptată pentru preşedintele Vladimir Putin, care duce de ceva timp, prin intermediul structurilor din subordinea sa şi a acoliţilor, o represiune dură împotriva opozanţilor adevăraţi, precum şi împotriva activiştilor şi jurnaliştilor critici la adresa sa.

„Aceasta este una dintre plăcile tectonice cu adevărat puternice din politica rusă care începe să se schimbe”, spune pentru Washington Post Mark Galeotti, profesor onorific la Şcoala de Studii Slavone şi pentru Europa de Est din cadrul University College London.

Pe măsura emergenţei noii ameninţări politice, regimul Putin ţine să arate că o are deja sub radarul său. Îşi reorganizează represiunea, arestând de-acum comunişti şi trimiţându-şi oamenii în semn de intimidare până la uşa noilor contestatari, inclusiv la cea a lui Lobanov.

În opinia lui Galeotti, la alegerile din septembrie, comuniştii au obţinut mult mai multe voturi decât în rezultatele oficiale, iar Rusia Unită mult mai puţine. Însă Kremlinul susţine că votul a fost corect.

„Cred că elita rusă nu îşi face nicio iluzie în ceea ce priveşte nivelul real de sprijin pentru Rusia Unită”, afirmă Tatiana Stanovaia, fondatoarea centrului de consultanţă politică R. Politik.

Galeotti afirmă că Partidul Comunist îi este util Kremlinului în formula în care atrage voturile anti-regim fără a reprezenta o ameninţare, aşa cum a fost cazul până acum.

Dacă apăreau voci critice în partid la adresa lui Putin, erau anihilate imediat. Pavel Grudinin, un milionar care a făcut avere din căpşuni, a îndrăznit să candideze la preşedinţie în 2018 şi să devină un contestatar al Kremlinului. Acum nu i s-a permis să candideze pentru un loc în Duma de Stat.

Lobanov se pregăteşte să-i ia locul. „Ştim că agenda de stângă este la mare căutare. Aceste alegeri au dovedit acest lucru. Şi am arătat, deşi la început nu aveam resurse, că putem uni şi inspira oamenii şi putem face o campanie uriaşă”, a spus profesorul de matematică, referindu-se la scrutinul în care a fost implicat.

„Vedem această tendinţă interesantă în care ramurile regionale ale Partidului Comunist devin mult mai opuse (Kremlinului decât centrul, n. red.). Pentru Kremlin, aceasta este o ameninţare reală”, comentează Tatiana Stanovaia.

Stanovaia nu exclude ideea ca Partidul Comunist să se transforme într-o opoziţie autentică în Rusia. Dar acest lucru nu s-ar putea întâmpla atâta timp cât la conducere se va afla Ghennadi Ziuganov, 77 de ani.

Pe 20 şi 25 septembrie, comuniştii au ieşit în stradă pentru a denunţa fraudele la alegeri. Li s-au alăturat membri ai unor partide liberale şi susţinători ai opozantului Aleksei Navalnîi. „Rusia va fi liberă”, au scandat protestatarii.

Protest al comunistilor la Moscova impotriva rezultatelor alegerilor din 17 - 19 septembrie 2021 FOTO EPA-EFE

Moscova, 25 septembrie: protest al comuniştilor faţă de fraudele la alegeri FOTO EPA-EFE

Ca de fiecare dată, poliţia a recurs la arestări, de această dată majoritatea reţinuţilor fiind din rândurile comuniştilor.

Pe 28 septembrie, un grup de poliţişti a încercuit sediul din Moscova al Partidului Comunist într-o încercare de a-i bloca pe avocaţii acestei formaţiuni politice să conteste în instanţă rezultatele alegerilor.

„S-au întâmplat lucruri ciudate cu votul electronic”, spune Aleksei Ponomariov, un inginer de 33 de ani care a ieşit în stradă la protestele organizate de comunişti.

În regiunile fără vot online, comuniştii şi-au păstrat victoriile de la urne şi au reuşit să-şi crească numărul de mandate în Duma de Stat, cu 15 mai multe faţă de 2016. Rusia Unită a scăzut în mod clar, cu 19 mandate mai puţine decât acum cinci ani. Iar detractorii săi spun că ar fi scăzut şi mai mult dacă ar fi existat transparenţă la votul electronic.

În afară de Lobanov, printre tinerii propuşi de comunişti figurează Nikolai Bondarenko, 36 de ani, un vlogger din Saratov cu peste 1,66 milioane de urmăritori care a făcut cunoştinţă deja cu carcera, fiind arestat în cursul unei manifestaţii pro-Navalnîi, precum şi Evgheni Stupin, 38 de ani, un puternic critic al represiunii poliţiei împotriva protestatarilor.

Potrivit lui Galeotti, concentrarea represiunii asupra comuniştilor anti-regim ar putea inflama spiritele în Rusia. „Va duce la o opoziţie activă ”, prezice analistul britanic.

Lobanov nu îşi face iluzii că Putin va oferi un spaţiu de exprimare pentru el şi cei care îl susţin, dar se declară hotărât să nu renunţe chiar dacă va ajunge după gratii.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite