Rusia a testat armament cibernetic asupra soldaţilor NATO. Alabuga, racheta capabilă să dezafecteze sistemele de comunicaţii pe o rază de 3,5 km VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a testat armament cibernetic, încercând să acceseze telefoanele unor militari NATO şi perturbând reţelele de telefonie mobilă din Polonia şi Letonia.  Moscova dispune de arme radioelectronice capabile să deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecvenţă ultraînaltă.

Wall Street Journal scrie că ţinta au fost cei 4.000 de soldaţi aduşi în acest an în Polonia şi în ţările baltice tocmai pentru a proteja flancul estic de Rusia. Unii dintre ei au observat cum au început să apară probleme cu telefoanele, şi-au dat seama că le erau şterse contactele şi că erau colectate date, inclusiv date de locaţie.

 Perturbările care au afectat în septembrie reţelele de telefonie mobilă din Letonia probabil au fost provocate de Rusia, care a testat armament cibernetic înaintea manevrelor militare din Belarus, afirmă oficiali regionali şi din cadrul NATO. Moscova este suspectată că a întrerupt timp de şapte ore reţeaua de telefonie mobilă din vestul Letoniei, pe 30 august.

Conform surselor citate, centrul de coordonare a atacului cibernetic care ar fi vizat şi Suedia a fost în enclava Kaliningrad.

În plus, serviciile secrete ruse sunt suspectate că au lansat o campanie cibernetică prin care accesează telefoanele "smartphone" ale militarilor NATO, cu scopul obţinerii informaţiilor operaţionale şi intimidării.

Războiul cibernetic însă are efecte şi în afara unui război fizic. Soldaţii NATO spun că se încearcă intimidarea lor. Unii povestesc cum, odată ce se apropiau de graniţa rusă, telefoanele au început să cânte melodii pe care ei nu le descărcaseră. Alţii au fost abordaţi de străini care au început să le prezinte detaliile personale pe care le discutaseră la telefon cu prietenii şi cu familia.

Ambasadorul Statelor Unite la NATO, Kay Bailey Hutchison, a exprimat îngrijorare în legătură cu presupusele atacuri cibernetice lansate de Rusia.

"Cred că aceasta este o sursă de îngrijorare. Informaţiile abia au fost dezvăluite, cred că vor fi un subiect de discuţii; eu şi aliaţii vom analiza imediat situaţia pentru a încerca să aflăm ce s-a întâmplat", a declarat Kay Bailey Hutchison.

Rusia produce arme radioelectronice capabile să deterioreze echipamentele inamicului prin intermediul undelor electromagnetice de frecvenţă ultraînaltă, a declarat consilierul adjunctului directorului general al concernului Tehnologii radioelectronice, Vladimir Mikheev.

 Industria rusă de apărare a proiectat o puternică rachetă electromagnetică, Alabuga, capabilă să dezactiveze focoasele de rachete şi sistemele de comunicaţii ale avioanelor inamice pe o rază de 3,5 km.

De asemenea, racheta poate bloca mecanismele de încărcare ale tancurilor inamice, ar putea face sa explodeze muniţiile de artilerie din interiorul turelei sau chiar ar ucide soldaţii inamici aflaţi la o adâncime de 100 m sub pământ pe câmpul de luptă.

Vladimir Mikheev, directorul general al Grupului de Tehnologie Radioelectronică (Radio-Electronic Technology), a declarat că Alabuga nu este o armă concretă, ci numele unui set de cercetări ştiinţifice extrem de secrete menite să definească axele principale ale dezvoltării armei radio-electronice a viitorului.

Mass-media britanică scrie şi despre vehiculul Listva, dotat cu un sistem unic în lume de deminare care ar putea folosi raze de înaltă frecvenţă pentru a dezactiva explozibilii de la distanţă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite