Rusia somează Letonia să respecte „fără întârziere” situaţia minorităţii rusofone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Federaţia Rusă a avertizat, sâmbătă, autorităţile din Letonia să îşi revizuiască în cel mai scurt timp politicile cu privire la drepturile cetăţenilor ruşi din acest stat, informează AFP.

Anunţul Rusiei vine în contextul în care Comitetul ONU pentru Drepturile Omului şi-a arătat îngrijorarea cu privire la statutul de „non-cetăţeni” al locuitorilor care nu vorbesc limba letonă în statul baltic.

„Autorităţile din Letonia, prin declaraţiile lor, arată o indiferenţă totală faţă de cetăţenii noştri, precum şi faţă de reprezentanţii minorităţii lingvistice. Letonia încalcă flagrant obligaţiile sale occidentale în domeniul drepturilor omului”, a transmis Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Pe baza unui referendum, Letonia a decis să nu accepte rusa ca o a doua limbă oficială în ţară, deşi în statul baltic există aproximativ 28% de etnici ruşi. Potrivit reprezentanţilor de la Riga, actuala lege, adoptată în 1991, după proclamarea independenţei, încearcă să „repare moştenirea” din perioada sovietică.

„Sperăm că recomandările Comitetului pentru Drepturile Omului vor fi puse în aplicare fără întârziere de către autorităţile din această ţară”, a mai adăugat Ministerul rus de Externe.

În prezent, letona este singura limba oficială din statul baltic. Cu o populaţie de două milioane de locuitori, Letonia a decis în 2012, în cadrul unui referendum, să respingă limba rusă drept a doua limbă oficială a statului.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Rusia a anexat Letonia, deportând în acea perioadă milioane de oameni în Siberia. În schimb, populaţiile rusofone au fost trimise în statul baltic.

Neînţelegerile de natură etnică au fost invocate de Federaţia Rusă inclusiv în conflictul recent din Ucraina, culminat cu anexarea peninsulei Crimeea. În acest context, statele baltice au primit suplimentări aeriene din partea NATO.


Citeşte şi:

Letonia: un paradis fiscal care intră, de astăzi, în zona euro

Micul stat baltic a devenit, de la 1 ianuarie, cel de-al 18 membru al zonei euro. Tot astăzi intră însă în vigoare şi noul cod fiscal al Letoniei, gândit şi elaborat cu un singur scop: să transforme ţara într-un paradis fiscal precum erau Cipru, Malta şi Irlanda.

Danemarca trimite avioane F-16 pentru survolarea spaţiului aerian al ţărilor baltice

Guvernul danez a decis să trimită un grup de avioane militare de vânătoare F-16 pentru survolarea spaţiului aerian al statelor baltice, Estonia, Letonia şi Lituania, în contextul îngrijorărilor legate de acţiuni militare ale Federaţiei Ruse, informează Neueurop, citând presa daneză.

Washingtonul sporeşte susţinerea militară acordată Poloniei şi statelor baltice

Statele Unite au anunţat că vor intensifica antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi contribui mai mult la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice, a anunţat miercuri secretarul american al Apărării Chuck Hagel, citat de agenţia AFP.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite