Rusia va solicita despăgubiri de la statele europene pentru sancţiunile aplicate: „Va trebui să plătiţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Viaceslav Volodin, preşedintele parlamentului rus, a afirmat miercuri că Rusia va solicita Occidentului despăgbuiri pentru sancţiunile impuse în urma declanşării războiului din Ucraina. Volodin cataloghează drept ilegale sancţiunile economice la care este supusă ţara sa.

„Vom reveni asupra acestei chestiuni şi vom calcula pagubele pe care le-aţi produs economiei noastre. În orice caz, va trebui să plătiţi”, a avertizat Viaceslav Volodin pe canalul său de Telegram, conform dpa, preluată de Agerpres. 

Volodin a catalogat statele europene drept asociaţi în care nu se poate avea încredere, deoarece sunt în căutarea unor noi surse de aprovizionare cu gaze. De asemenea, preşedintele parlamentului afirmă că Rusia este pregătită să-şi reorienteze exporturile energetice către alte pieţe. 

„Dar dacă statele voastre (europene), obişnuite să trăiască fără grijă pe cheltuiala Rusiei, sunt pregătite, aceasta numai timpul o va spune”, a ameninţat apropiatul preşedintelui rus Vladimir Putin. 

Furnizarea de gaze ruseşti este în plină desfăşurare 

Preşedintele rus Vladimir Putin le-a solicitat statelor „neprietenoase” faţă de Rusia să plătească în ruble gazele ruseşti livrate începând cu 1 aprilie, avertizând că în caz contrar va opri livrarea lor. Solicitarea preşedintelui vine ca răspuns la blocarea unor rezerve financiare ale Moscovei ce însumează aproximativ 300 de miliarde de dolari.  

În prezent, furnizarea continuă, deoarece nu a venit încă scadenţa plăţilor pentru volumele de gaze livrate după 1 aprilie. 

Uniunea Europeană şi-a propus să reducă în acest an cu două treimi importul de gaze ruseşti, având drept  obiectiv ca până în anul 2027 să nu mai depindă de importurile energetice din Rusia. 

În luna martie, Statele Unite au înştiinţat că vor furniza Europei anul acesta o cantitate suplimentară de gaze naturale lichefiate, egală cu un volum de 15 miliarde de metri cubi, în timp ajungând la 50 de miliarde de metri cubi pe an. Însă, volumul acesta nu va putea înlocui complet importurile europene din Rusia de aproximativ 155 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite