Rusia şi-a trimis forţele să monitorizeze navele americane în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Distrugătorul american USS Porter FOTO wikipedia
Distrugătorul american USS Porter FOTO wikipedia

Rusia a urmărit şi monitorizat distrugătorul american USS Porter care a efectuat manevre militare în Marea Neagră alături de parteneri şi aliaţi NATO într-un climat de tensiuni ridicate între Washington şi Moscova în contextul masării trupelor ruse lângă graniţa cu Ucraina, relatează WSJ.

„Este o provocare serioasă pentru noi”, a comentat preşedintele rus Vladimir Putin.

Pe fondul unor relaţii deja tensionate între Washington şi Moscova în privinţa masării trupelor ruse lângă graniţa cu Ucraina, ce au născut temeri la Casa Albă privind o potenţială  invazie apropiată a Ucrainei, şi un test recent al unei rachete antisatelit ce a pus în pericol astronauţii Staţiei Spaţiale Internaţionale, noua întâlnire din Marea Neagră dintre SUA şi aliaţii/partenerii săi, care au efectuat exerciţii militare, şi Rusia, care le-a monitorizat, a fost supravegheată cu multă grijă de la bordul USS Porter.

Pe parcursul tranzitului de patru zile din Georgia spre România, USS Porter, un distrugător dotat cu rachete de croazieră Tomahawk, a fost acompaniat de nava amiral a Flotei a Şasea operative USS Mount Whitney, dar şi de nave ale unor ţări aliate.

La manevrele comune desfăşurate în Marea Neagră au participat, în diverse etape, fregata Gordi din Bulgaria, fregata Yavuz din Turcia şi fregata Mărăşeşti din România, potrivit Defense România. Navele ucrainene au fost, de asemenea, conectate la manevrele Statelor Unite, României şi Turciei, în largul coastelor româneşti, pe 12 noiembrie. Forţele Navale ale Ucrainei au fost reprezentate de nava de desant Yuri Olefirenko şi de nava de patrulare Slavyansk, primită din SUA.

Distrugătorul USS Porter şi nava de conducere USS Mount Whitney au făcut escale în porturile Batumi din Georgia şi Constanţa din România.

Potrivit Pentagonului, majoritatea exerciţiilor desfăşurate de navele americane în Marea Neagră au fost de tip Passex, adică au efectuate doar manevre comune, au fost stabilite şi menţinute comunicaţiile radio, s-au făcut schimburi de semnale tactice şi au fost îndeplinite şi alte misiuni de rutină.

Elicoptere ruse s-au apropiat de distrugătorul USS Porter şi l-au urmărit preţ de opt minute la o distanţă sigură dar strâns, cu potenţiale elemente de imprevizibilitate, notează WSJ.

Anul acesta SUA au efectuat şapte tranzitări ale Mării Negre şi de fiecare dată acestea au fost urmărite de Rusia - doar că, în contextul unor inflamări ale relaţiilor, acest dans maritim devenit comun între cele două ţări a fost prilej de atenţie tensionată a ambelor în privinţa oricărei mişcări ce ar putea escalada lucrurile.

Oficialii militari spun că Marea Neagră este o regiune în care Rusia stă cu ochii în patru, urmărind orice fel de manevre ale SUA şi aliaţilor şi efectuând misiuni atente şi numeroase de monitorizare.

După opt minute, elicopterul rus s-a îndreptat către nava de la conducere Mount Whitney - furnizând cel mai tensionat moment pentru fotografii navali şi comandori având în vedere că această navă de dimensiuni mai mari nu are mijloace de apărare la fel de puternice ca Porter.

Marinarii au calculat şi au anunţat distanţa faţă de Porter şi elicopterul rus pe măsură ce acesta se îndrepta către Mount Whitney pe care l-a escortat preţ de circa 2 minute.

În ciuda atmosferei încărcate de tensiune, manevrele ruse au fost „sigure şi profesioniste. Au piloţi foarte talentaţi care ştiu ce fac. Obiectivul nostru este să ne asigurăm că aceste norme, reguli şi legi sunt respectate şi disponibile tuturor aliaţilor şi partenerilor noştri”, spune capitanul Kyle Gantt, comandantul Forţei Operative 65, ce se ocupă de distrugătoarele americane ce operează în Europa.

În cursul tranzitului de patru zile Rusia s-a apropiat la aproximativ 1,4 kilometri de Porter în momentul realimentării.

„Înţelegem importanţa securităţii durabile a Mării Negre. Împărţim responsabilitatea pentru pace în regiune”,  a declarat premierul georgian Irakli Garibashvili în cursul unei recepţii organizate de SUA în oraşul portuar Batumi.

Kremlinul a calificat operaţiunile navale ale SUA în regiune ca fiind destabilizatoare, atrăgând atenţia că consideră tranzitul naval un potenţial precursor al acţiunii militare a SUA şi a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord. „NATO explorează regiunea Mării Negre ca un potenţial teatru de război”, a scris Tass pe 10 noiembrie, publicând fotografia unei nave de război americane care operează în Marea Neagră.

Comentând exerciţiile comune, Putin a remarcat pe 14 noiembrie că a dat dovadă de reţinere după ce a decis ca Rusia să renunţe la propriile manevre paralele în aceeaşi zonă cu navele americane pentru a nu crea tensiune în regiune.

Flota rusă din Marea Neagră a folosit inclusiv monitorizarea directă, cu cele mai bune nave aflate în dotare. Crucişătorul purtător de rachete Moscova, fregata Amiral Essen şi nava de patrulare Pavel Derzhavin s-au aflat la distanţe mici de navele americane, care au permis vizibilitatea directă către acestea, potrivit Defense România.'

“Forţe şi mijloace aparţinând Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au trecut la urmărirea distrugătorului Porter din cadrul Forţelor Navale ale SUA, care a intrat în acvatoriul Mării Negre pe 30 octombrie”, se arăta într-un comunicat de presă al Centrul Naţional pentru Conducerea Apărării Federaţiei Ruse (CNCA), preluat de agenţia Interfax.

Alături de distrugătoarele Donald Cook, Roosevelt şi Ross, USS Porter este staţionat permanent în Europa, în cadrul Bazei Navale Rota din Spania. Împreună cu bazele terestre ale sistemului Aegis din România şi Polonia, cele patru distrugătoare sunt integrate în sistemul european de apărare antirachetă.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite