Rusia şi-a blocat propriile site-uri guvernamentale în timp ce încerca să atace Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Rusia a încercat marţi să încetinească viteza platformei Twitter, mişcare ce a părut să închidă din greşeală şi site-ul Kremlinului, precum şi alte pagini de internet ale unor agenţii guvernamentale, transmite The Guardian.

Potrivit sursei citate, Roskomnadzor, autoritatea de reglementare în comunicaţii, a precizat că a răspuns la presupusul eşec al platformei de a elimina conţinut interzis, transmite Digi24

Autoritatea a ameninţat că va bloca pe deplin Twitter dacă compania nu se va conforma cu cererile sale.

Măsura a fost îndreptată împotriva conţinutului video de pe Twitter, a afirmat autoritatea de reglementare, şi ar fi trebuit să afecteze toate dispozitivele mobile şi jumătate din utilizatorii de dispozitive non-mobile. Serviciul de text al Twitter a funcţionat normal miercuri.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost înfuriat de rolul jucat de reţelele sociale în adunarea sprijinului pentru liderul opoziţiei ruseşti, Alexei Navalnîi, care se află în închisoare. Navalnîi a fost închis în ianuarie, când s-a întors la Moscova, după ce a fost otrăvit cu noviciok.

Arestarea sa a declanşat cel mai mare protest anti-guvernamental din ultimul deceniu, cu marşuri în aproape 150 de oraşe din Rusia. Putin s-a plâns în mod repetat în discursurile recente despre platformele americane de tech iar anterior a catalogase internetul ca o “creaţie a CIA”.

În acelaşi timp în care Twitter era afectat, câteva site-uri guvernamentale au căzut din senin miercuri, inclusiv kremlin.ru şi pagina de internet a guvernului rus, government.ru. De asemenea, a fost afectată şi Roskomnadzor, cenzorul internetului din Rusia, precum şi ministerul economiei.

Câţiva comentatori pro-Kremlin au sugerat că întreruperile ar fi fost rezultatul unui atac cibernetic din partea SUA. Administraţia Biden a promis că va răspunde cu propriile măsuri la atacurile cibernetice lansate de Kremlin, însă a spus că acestea vor afecta doar oficiali şi nu cetăţeni obişnuiţi.

Rusia a recunoscut ulterior că problema este internă. A dat vina pe o problemă de router din Rostelecom, furnizorul de servicii digitale. Accesul la site-urile Kremlinului şi ale altor instituţii a fost ulterior restabilit.

Potrivit lui Andrei Sodatov, un expert rus pe cibernetică şi autor al Red Web, blocarea site-urilor guvernamentale a fost rezultatul unei “greşeli” interne legată de încetinirea Twitter.

Acesta a precizat că Roskomnadzor a experimentat cu noi tehnologii care îi permit să închidă distribuirea de video în regiuni distincte. Aceasta face parte din scopul Kremlinului de “stăpânire” digitală, care include un control mai mare asupra reţelelor sociale.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite