Rusia reinterpretează romanul „1984” al lui George Orwell: „El nu scria despre noi, ci despre occidentali. Nu descria totalitarismul, ci sfârşitul liberalismului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Zaharova

Romanul „1984” al lui George Orwell descrie pericolele liberalismului occidental, nu ale totalitarismului, susţine purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova. Într-o dezbatere care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, ea le-a spus ruşilor care au rude în străinătate să le transmită că occidentalii trăiesc „într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”,  relatează The Guardian.

„Mulţi ani am crezut că Orwell a descris ororile totalitarismului. Este unul din cele mai mari fake-uri la nivel global... Orwell a scris despre sfârşitul liberalismului. A descris cum liberalismul va duce umanitatea într-o fundătură”, a declarat Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, la o dezbatare care a avut loc la Ekaterinburg în weekend-ul trecut, potrivit Digi24. 

Maria Zaharova a fost întrebată de un participant la dezbatere ce să le răspundă prietenilor şi rudelor care trăiesc în străinătate când îi spun că Rusia trăieşte într-o versiune modernă a romanului lui Orwell.

„Orwell nu a scris despre URSS (Uniunea Sovietică - n.r.). A scris despre societatea în care a trăit, despre colapsul ideii de liberalism. Şi voi aţi fost făcuţi să credeţi că Orwell a scris despre voi”, a spus Maria Zaharova, sugerându-i celui care a pus întrebarea să le spună rudelor din străinătate: „Voi în Occident sunteţi cei care trăiţi într-o ficţiune în care o persoană poate fi anulată”.

Campania mediatică agresivă a Rusiei de a justifica invadarea Ucrainei a atras comparaţii cu romanul „1984” şi cu celebra replică „Războiul este pace. Libertatea este sclavie. Ignoranţa este putere”.

În ciuda eforturilor Moscovei de a prezenta invadarea Ucrainei ca pe o campanie defensivă de a „elibera” Ucraina şi interzicerii folosirii cuvintelor „război” sau „invazie”, vânzările romanului „1984” în Rusia au crescut abrupt, o librărie raportând chiar o creştere de 75%, mai scrie sursa citată. 

De asemenea, autorităţile din Belarus au interzis săptămâna trecută romanul „1984”, iar librăriile au primit ordin să-l scoată de la vânzare.

Viktor Golişev, un proeminent lingvist rus, care a tradus cartea lui George Orwell în limba rusă, a contrazis afirmaţiile Maria Zaharova şi a spus că romanul nu este „în niciun caz” despre declinul liberalismului.

„Cred că este o carte despre un stat totalitar. Când a scris-o, statele toalitare erau deja în declin, dar între primul şi al doilea război mondial, jumătate de Europă avea guverne totalitare. La vremea respectivă nu exista niciun declin al liberalismului, în niciun caz nu exista”, a declarat Viktor Golişev.

Nu este prima dată când liderii ruşi atacă liberalismul. În 2019, Vladimir Putin declara pentru Financial Times că liberaslismul este „învechit”.

Publicat în 1949, romanul este văzut ca un avertisment pentru consecinţele totalitarismului şi ale supravegherii în masă. Se crede că George Orwell s-a inspirat în crearea guvernului totalitar descris în carte din realităţile Germaniei naziste şi ale Rusiei staliniste. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite