Rusia refuză audierea lui Gorbaciov în cazul represiunii de la Vilnius din ianuarie 1991

Rusia refuză
audierea lui Gorbaciov în cazul represiunii de la Vilnius din ianuarie 1991

Mihail Gorbaciov FOTO Arhivă

Un tribunal din Vilnius, capitala Lituaniei, a anunţat marţi într-un comunicat că Rusia a respins cererea sa privind audierea fostului preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, în cazul represiunii sângeroase din 11-13 ianuarie 1991, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un judecător lituanian vrea să-l convoace pe Mihail Gorbaciov, astăzi în vârstă de 86 de ani, pentru a face depoziţii în calitate de martor într-un dosar în care zeci de foşti oficiali sovietici sunt urmăriţi pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Sute de civili au fost răniţi şi 14 ucişi pe 11-13 ianuarie 1991, la Vilnius, în urma unei intervenţii a puterii de la Moscova după declararea independenţei Lituaniei faţă de Uniunea Sovietică.

Lituania a fost prima republică sovietică care şi-a declarat independenţa în martie 1990. Liderul sovietic de la acea vreme, Mihail Gorbaciov, a calificat declaraţia de independenţă drept „nelegitimă şi ilegală“ şi a trimis tancuri la Vilnius.

În 2006, justiţia lituaniană a deschis o anchetă în aces caz, însă Rusia refuză orice cooperare.

„Rusia a respins cererea de asistenţă juridică în privinţa lui Gorbaciov“, care a condus Uniunea Sovietică din 1985 până la dispariţia sa în 1991, se arată într-un comunicat al tribunalului din Vilnius în care se judecă acest caz.

Contactat de AFP, fostul preşedinte lituanian Vitautas Landsbergis, un simbol al luptei pentru independenţa ţării sale, a declarat că Rusia nu face decât să „protejeze o persoană suspectată de crimă“.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările