Rusia lui Putin, cutremurată de proteste masive care-i arată liderului suprem rus ieşirea din viaţa politică

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Sâmbătă a fost o nouă zi de proteste la Moscova. În ciuda arestărilor masive – peste 2000 de persoane la 10 august, în cel mai mare protest public din 2012 – lumea continuă să iasă în stradă, sfidând maşinile cu gratii ce-şi aşteaptă arestaţii ridicaţi în stradă şi tunurile de apă plasate ostentativ în zona marilor proteste pentru descurajare.

Rusia, trimisă în izolare pe coji de nuci

Câteva mii de persoane s-au adunat să protesteze împotriva înscrierii candidaţilor opoziţiei la alegerile locale pentru consiliul municipal Moscova, din 8 septembrie, dar şi din alte localităţi. Între timp însă, protestele au escaladat, au schimbat tonul şi direcţia de acţiune şi trădează nemulţumirea masivă a populaţiei împotriva lui Putin şi dorinţa de schimbare.

Putin conduce Rusia cu mână forte de peste 20 de ani. Mandatul său actual, început în martie anul trecut, s-ar încheia în 2024. Problemele gestiunii succesiunii sunt însă enorme, iar Putin vrea să rămână în continuare la conducerea statului, fiind cel mai longeviv conducător după 2024, mai longeviv decât Stalin însuşi. Pe de altă parte, societatea rusă în întregimea sa e exasperată de imobilism şi lipsa schimbărilor, mulţi dintre tinerii din stradă trăindu-şi viaţa exclusiv sub regimul Putin.

Controlul votului prin controlul celor ce pot fi aleşi a declanşat protestul masiv. Populaţia consideră că nu mai are nici un drept, e împinsă la colţ, cu spatele la perete, nu are nici o rază de speranţă şi e exasperată de blocarea opţiunilor sale şi  de controlul listelor de candidaţi, ca şi de controlul artificial al votului şi anunţul unor rezultate scoase din joben, la dorinţa actualilor lideri. Dacă aici a fost sursa nemulţumirii, exasperării şi protestelor din stradă, lucrurile au fost amplificate de promisiuni nesatisfăcute şi de situaţia economică extrem de complicată.

Societatea rusă în întregimea sa e exasperată de imobilism şi lipsa schimbărilor, mulţi dintre tinerii din stradă trăindu-şi viaţa exclusiv sub regimul Putin.

Astfel, Rusia traversează anul acesta al şaselea an consecutiv de scădere a nivelului de trai, o situaţie pusă pe seama preţului redus al petrolului, principala marfă de export a Rusiei alături de gaze, dar şi pe seama sancţiunilor internaţionale la adresa Rusiei pentru anexarea Crimeei şi foarte multe alte blăstămăţii internaţionale ce au urmat. Putem vorbi despre ingerinţa în alegeri, cazul Skripal - al folosirii gazului militar de luptă novichiok pentru uciderea unui fost spion care a dezertat în Marea Britanie.

Mai putem adăuga ingerinţa şi spionajul la Agenţia internaţională anti-doping pentru a ridica interdicţiile sportivilor ruşi de a participa la olimpiadă sau la reuniuni sportive, după ce au fost falsificate analizele lor ce arătau dopajul sistematic, ingerinţa în alegerile americane şi în altă duzină de state occidentale, afacerea arestării navelor ucrainene în strâmtoarea Kerci şi a anexării de facto a Mării de Azov, agresiunea militară continua din Estul Ucrainei şi tot aşa mai departe.


FOTO AFP

Imagine proteste Rusia 27 iulie FOTO AFP

Rusia eşuată, în incapacitatea de a livra servicii populaţiei şi a respecta doleanţele cetăţenilor săi

Şi la nivel intern, nemulţumirile sunt la fel de mari din cauza lipsei capacităţii administraţiei de a livra servicii populaţiei, din cauza corupţiei generalizate şi a desconsiderării dorinţelor ruşilor pe teme de tot felul. Când urgenţele civile sunt tratate dezastruos şi incendiile de pădure mistuie taigaua siberiană iar autorităţile nu le pot stopa, când accidente sunt înregistrate peste tot – incendii la clădiri, scufundări de vase pe râuri, toate provenind de la încălcarea regulilor din cauza mitei primate de autorităţi - iar acţiunile în criză sunt cvasi-inexistente, toată lumea aşteptându-l pe Putin şi conducerea superioară de stat să dea ordin, lucrurile au intrat într-o zodie a neîncrederii totale.

Arestările în masă nu au făcut decât să agraveze lucrurile şi să accentueze spirala nemulţumirilor. Iar dacă primii 10 ani de mandate Putin au însemnat o creştere de bunăstare şi standard de viaţă, o creştere în prestigiu a Rusiei şi stabilizarea economică şi a privatizărilor haiduceşti, ultimii 10 ani se situează la polul opus.

Hotărârea de a ameninţa un cuplu cu decăderea din drepturile părinteşti pentru că au venit cu copilul la proteste a oripilat întreaga societate, un exces de zel strigător la cer numai bun pentru un declanşator de proteste.

Economiştii ruşi au prognozat scăderea veniturilor şi a nivelului de trai al ruşilor pentru al şaselea an consecutiv, sancţiunile şi izolarea internaţională sunt la apogeu iar popularitatea personală a lui Putin e în scădere dramatică iar cifrele sunt tot mai disputate - inclusiv prin intervenţia Kremlinului pentru a modifica (dubla, în fapt) nivelul cifrelor date publicităţii privind încrederea în Putin, la agenţia de stat responsabilă de sondaje. Revenirea studenţilor din vacanţă e privită ca o mare provocare pentru protestele din marile oraşe.

Arestaţii din opoziţie se confruntă cu imposibilitatea candidaturii la viitoare alegeri, dar şi cu perspectiva a 5 ani în închisoare pentru organizarea unor manifestaţii publice ilegale. E adevărat, aceştia au probat că au cerut administraţiei oraşului Moscova autorizaţie pentru 3 locaţii alternative, toate respinse fără indicarea unor locuri alternative.

Încălcarea chiar şi a legii ruse privind protestele publice arată închistarea în proiect al autorităţilor care nu permit nici o bavură în planul lor de a deţine puterea absolută. În plus, hotărârea de a ameninţa un cuplu cu decăderea din drepturile părinteşti pentru că au venit cu copilul la proteste a oripilat întreaga societate, un exces de zel strigător la cer numai bun pentru un declanşator de proteste.


FOTO Arhivă

Imagine indisponibilă

De la proteste pentru alegeri liberi la contestarea represiunii politice în Rusia

Ruşii au o reacţie determinată de simţul tot mai acut al injustiţiei, al propagandei gratuite şi ostentative la televiziune, al minciunilor şi promisiunilor neîndeplinite. Şi dacă protestau pentru dreptul de a alege liber, azi vorbesc despre represiunile guvernului ca ţintă de protest. Acestea pot prezerva relativa linişte până la alegerile de duminică, însă nemulţumirea se acumulează fără nici o supapă de rezervă.

De altfel, Putin a clipit într-un caz cel de la Ekaterinburg, demonstraţiile împotriva construcţiei unei biserici şi a unui complex comercial în parcul oraşului, intervenind pentru a genera un referendum în care propunerea a căzut, iar autorităţile au dat înapoi şi au renunţat la proiect. Presiunea majoră şi voinţa publică a obligat şi administraţia lui Putin să treacă peste interesele oligarhilor şi puterii locale pentru a salva liniştea publică şi a diminua numărul de focare de nemulţumire din interiorul Rusiei.

Alegerile din 8 septembrie vor mai avea un val de proteste sâmbătă şi desconsiderarea completă a doleanţelor publice va determina relansarea valului de proteste.

Controlul votului şi situaţia încrederii generale e crucială pentru perspectiva lui Putin la un nou mandat după 2024. Ca şi relansarea încrederii în administraţie. Planul de investiţii guvernamentale masiv, în valoare de 400 mld dolari, e o utopie în care nu cred nici autorii lui. Iar gestiunea mâniei şi nemulţumirii publice cu o combinaţie de acţiuni represive dure şi mici concesii şi cedări vizează chestiuni marginale, nu şi temele majore unde Rusia lui Putin merge cu tăvălugul înainte.

Deja 37% din moscoviţi susţin protestele, iar doar 27% sunt împotriva lor. Iar alegerile din 8 septembrie vor mai avea un val de proteste sâmbătă şi desconsiderarea completă a doleanţelor publice va determina relansarea valului de proteste, ca şi eventualele reprimări ale acţiunilor din ajun, la 7 septembrie. Pe 31 august autorităţile s-au abţinut de la orice intervenţie.

Iar cât timp protestatarii reclamă represiunea politică, Duma de Stat face o comisie specială pentru a ancheta ingerinţa externă în alegerile din Rusia, legat de aceste proteste şi finanţarea ONG-urilor de opoziţie. De ajuns pentru a coagula din nou nemulţumirea populară, într-un sezon al protestelor fără sfârşit şi fără perspectivă, în care apar în stradă mase de cetăţeni fără lideri, fără structură şi fără organizare, dar cu scopul de a-l trimite pe Putin acasă şi de a dezmembra regimul său opresiv şi corupt.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite