Rusia ar putea să producă bebeluşi modificaţi genetic. Decizia finală îi aparţine lui Vladimir Putin

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin FOTO EPA-EFE

Un cunoscut biochimist rus a anunţat în această vară că vrea să producă bebeluşi modificaţi genetic, a spus ministrul Sănătăţii, Veronika Skvortsova. În prezent, un comitet de etică din Rusia analizează acestă cerere şi Veronika Skvortsova fost întrebată de publicaţia Bloomberg dacă va fi de acord cu o astfel de propunere, ţinând cont că jurnalul academic Nature a solicitat oprirea acestei iniţiative, informează The Moscow Times.

Drept urmare, după ce biochimistul Denis Rebrikov, prorector şi directorul unuia dintre cele mai prestigioase institute din Rusia, a anunţat că vrea să urmeze paşii cercetătorului chinez He Jiankui, care a anunţat anul trecut naşterea unor gemene al căror ADN a fost alterat pentru a fi rezistent la HIV, Nature a avertizat că pericolele alterării DNA-ului uman care va fi transmis bebeluşilor nu sunt îndeajuns de bine înţelese acum pentru a fi permis acest lucru informează hotnews.ro.

Şase săptămâni mai târziu după apelul revistei, unii dintre cei mai buni geneticieni din Rusia s-au adunat într-o întâlnire secretă cu oficial din cadrul Ministerului Sănătăţii la care a fost invitată şi fiica cea mare a lui Vladimir Putin, spun trei persoane care au participat la întâlnire.

Dacă ne gândim că în Rusia doar Putin poate decide cum reglementează dezvoltarea tehnologiei capabilă să schimbe codul fiecărei celule vii, geneticienii au vrut să îşi prezinte opiniile contrariate cu privire la intenţiile lui Rebrikov în faţa Mariei Vorontsova, un endocrinolog ale cărei viziuni asupra bioeticii devin foarte influente, spun oamenii, conform bloomberg.com. 

Pentru trei ore, Vorontsova a ascultat argumentele pentru şi împotriva planului lui Rebrikov de a folosi tehnica de editare genetică cuoscută drept Crispr, au spus participanţii. Rebrikov lucrează cu un cuplu de surzi care vrea să îi ajute să prevină ca bebeluşul lor să moştenească surditatea lor, neutralizând gena GJB2 (o genă legată de pierderea auzului) în timpul inseminării artificiale.

Vorontsova nu a spus „da” sau „nu”, dar a fost de acord că progresul ştiinţific nu poate fi oprit şi că editarea ADN ar trebui interzisă în sectorul privat.

Oponenţii lui Rebrikov spun că aprobarea planului lui Rebrikov, care se pregăteşte să depună proiectul la Ministerul Sănătăţii în octombrie, ar putea să încurajeze alţi oameni de ştiinţă să conducă experimente riscante cu spermă umană, embrioni înainte să fie reglementată la nivel global această zonă din ştiinţă.

Vorontsova, care este specializată în tulburări în creşterea pediatrică, nu a răspuns cererilor de a comenta. Kremlinul nu a confirmat public că Vorontsova este fiica lui Putin.

În timp ce purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze pe problema editării genetice, spunând că nu este „problemă prezidenţială”, ministrul Sănătăţii, Veronika Skvortsova, când a fost întrebată dacă propunerea lui Rebrikov va primi undă verde, a spus pentru Bloomberg că „un comitet de etică va analizaă această problemă foarte complicată”.

Rebrikov spune că este încrezător că procedura este sigură şi că a obosit să tot aştepte ca oficialii să stabilească parametrii legali pentru folosirea Crispr. Legislaţia rusă nu tratează problema în mod direct şi ar putea dura încă un an pentru ca Organizaţia Mondială a Sănătăţii să stabilească reglementările formale privind editarea genetică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite