Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului, în octombrie. Experţii au îndoieli în privinţa siguranţei vaccinului rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia se pregăteşte să înceapă o campanie de vaccinare în masă împotriva coronavirusului de tip nou, în luna octombrie, a declarat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, transmite Interfax.

Ministrul a explicat că institutul de cercetare de stat Gamaleia din Moscova a finalizat testele clinice ale vaccinului şi că se pregăteşte documentaţia pentru înregistrarea acestuia.

El a precizat că primii vaccinaţi vor fi doctorii şi profesorii.

O sursă a declarat săptămâna aceasta pentru Reuters că primul potenţial vaccin din Rusia împotriva COVID-19, dezvoltat de o instituţie de cercetare de stat, este de aşteptat să obţină avizele necesare în august, pentru a fi administrat la scurt timp după aceea lucrătorilor din sănătate.

Institutul Gamaleia lucrează la un vaccin pe bază de adenovirus, menţionează Reuters.

Viteza cu care pregăteşte Rusia lansarea unui vaccin anti-COVID a stârnit întrebări în unele media occidentale dacă nu cumva Moscova pune prestigiul naţional înaintea ştiinţei şi siguranţei, mai notează Reuters.

În lume se lucrează în momentul de faţă la peste 100 de posibile vaccinuri menite să oprească pandemia de COVID-19. Cel puţin patru dintre ele se află în faza a treia de testare pe om, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, trei în China şi unul în Marea Britanie.

Imunologul Anthony Fauci, vocea raţiunii ştiinţifice din Statele Unite cu privire la pandemia de COVID-19, şi-a exprimat vineri îndoieli cu privire la siguranţa vaccinurilor dezvoltate în prezent de Rusia şi China, informează AFP.

„Sper cu adevărat că ruşii şi chinezii îşi testează vaccinurile înainte de a le administra”, a declarat Fauci în timpul unei audieri în Congresul american.

„Să afirmi că dispui de un vaccin gata de a fi distribuit înainte chiar de a-l testa este, după părerea mea, problematic, ca să nu spun mai mult”, a adăugat respectatul director al Institutului american de boli infecţioase, care consideră că SUA nu vor fi nevoite să depindă de vaccinurile altor ţări.

Rusia a anunţat săptămâna aceasta că speră să înceapă producţia industrială a două vaccinuri COVID-19 concepute de cercetătorii din centrele de cercetare de stat începând din septembrie sau octombrie. Kiril Dmitriev, preşedintele unui fond suveran ce finanţează dezvoltarea unuia din cele două vaccinuri, a comparat cursa actuală pentru obţinerea vaccinul anti-COVID-19 cu cucerirea spaţiului.

„Americanii au fost uimiţi când au auzit semnalul Sputnik-ului”, primul satelit lansat de URSS în 1957, a declarat Dmitriev pentru canalul american de ştiri CNN. „Cu vaccinul va fi la fel. Vom fi primii”.

Moscova nu a făcut cunoscute date ştiinţifice care să susţină siguranţa şi eficacitatea vaccinurilor sale.

Mai multe proiecte care urmăresc obţinerea unui vaccin au arătat rezultate încurajatoare, inclusiv încercările unui institut chinez de cercetare militară realizate în comun cu grupul farmaceutic CanSino Biologics. Armata chineză a autorizat utilizarea acestui vaccin în rândurile militarilor la sfârşitul lunii iunie, chiar înaintea începerii ultimelor faze ale testării.

Trei vaccinuri dezvoltate în statele occidentale se află în ultima fază a studiului clinic pe oameni: unul de către compania americană Moderna, altul de către universitatea Oxford în parteneriat cu laboratorul AstraZeneca şi un al treilea de către alianţa germano-americană BioNTech / Pfizer.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite