Rusia: Patru membri ai grupului Pussy Riot, arestaţi imediat după eliberare

Rusia: Patru membri ai grupului Pussy Riot, arestaţi imediat după eliberare

Patru membri ai grupului contestatar rus Pussy Riot au fost arestaţi de poliţie, luni, la Moscova, la scurt timp după eliberarea lor, aceştia fiind reţinuţi iniţial pentru 15 zile pentru că au perturbat finala Cupei Mondiale, informează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Un jurnalist de la AFP le-a văzut pe Veronika Nikulcina, Olga Kouratceva şi Olga Pahtusova sărbătorind eliberarea, înainte de a fi obligate să urce câteva secunde mai târziu într-o maşină de poliţie. 
 
Autorităţile nu au furnizat nicio explicaţie presei. 
 
Un al patrulea militant, Piotr Versilov, care ieşea dintr-un alt centru de detenţie moscovit, a scris pe Twitter că a fost reţinut de poliţie şi condus în apropiere de stadionul Lujniki, locul unde grupul a dus după incidentul din finala Franţa-Croaţia. 
 
"Ei (Poliţia, n.r) spun că ne vor plasa în arest la domiciliu în această noapte", a scris el pe Twitter. 
 
Olga Pahtusova a publicat şi ea un video pe Twitter din interiorul maşinii, în care afirmă căpPoliţia le acuză de încălcarea legii privind întâlnirile publice, fără alte precizări. 
 
Pe 23 iulie, un tribunal a respins apelul celor patru militanţi, reţinuţi pentru că au întrerupt partida Franţa-Croaţia, intrând îmbrăcaţi în uniforme de poliţişti pe gazon în finala Cupei Mondiale, din 15 iulie, care a avut loc în capitala Rusiei. 
 
Toţi patru au fost găsiţi vinovaţi de "încălcarea gravă a regulilor de comportament ale spectatorilor" şi condamnaţi la 15 zile de închisoare cu interdicţia de a asista la evenimente sportive timp de trei ani. 
 
Incidentul, survenit în minutul 53 al meciului, a avut loc în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin, precum şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron, şi a preşedintei Croaţiei, Kolinda Grabar-Kitarovic.
 
Grupul rus Pussy Riot a revendicat acest act, publicând o listă cu şase cereri prin care cereau eliberarea "prozonierilor politic" din Rusia, încetarea arestărilor din timpul manifestărilor paşnice şi "autorizarea concurenţei politice în ţară".  
 
Cea mai cunoscută acţiune a Pussy Riot a avut loc în februarie 2012 când mai mulţi membri au cântat un "imn-punk" împotriva lui Vladimir Putin, într-o catedrală din Moscova. 
 
Trei membre ale grupului au fost condamnate în august 2012 pentru "huliganism motivat de ură religioasă". Ekaterina Samuţevici a fost eliberată în octombrie 2012, în timp ce Nadejda Tolokonikova şi Maria Alehina au ispăşit 22 de zile din pedeapsă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările