Rusia nu va mai vinde arme noi Siriei, dar își va onora vechile contracte

Rusia nu va mai vinde arme noi Siriei, dar își va onora vechile contracte

Preşedintele sirian Bashar al-Assad şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin FOTO: ABC News

Rusia nu va mai furniza noi avioane militare și armament Siriei până la încetarea războiului civil, a declarat un oficial de la Moscova, recunoscând astfel că acuzațiile înaintate de Statele Unite ale Americii privind alimentarea cu arme a forțelor armate siriene nu erau total nefondate.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Rusia, la fel ca şi celelalte ţări, este preocupată de situaţia din Siria. Nu vom mai efectua livrări de arme până când situația din Siria nu se va stabiliza”, a declarat Viaceslav Dzirkaln,  directorul adjunct al Cooperării Militare Tehnice al Rusiei, prezent la salonul aeronautic din orașul britanic Farnborough, informează Reuters.

Refuzul de a furniza armament Siriei este un semnal puternic de distanțare al Moscovei către Damasc și către regimul președintelui Bashar al-Assad, în ciuda faptului că la Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, desfășurat în la finele lui iunie, Rusia a luat apărarea guvernului sirian.

Dzirkaln a atras, însă, atenția că Rusia va respecta contractele deja semnate cu Siria. Aceste legături economice au fost principala replică oferită acuzațiilor venite din partea SUA, în special prin vocea secretarului de stat Hillary Clinton, potrivit cărora guvernul de la Moscova ar fi principalul susținător al războiului civil din Siria, furnizând armament forțelor armate ale regimului lui Al-Assad. Rusia a susţinut că nu face altceva decât să respecte contractele în viguare, semnate cu Siria, şi că nu a livrat niciun fel de echipament de ultimă generaţie, de care dispune, de la debutul conflictului, în urmă cu 18 luni.

Declarația lui Dzirkaln a făcut referire la livrarea de noi avioane de antrenament, Yak-130, care au fost expuse la salonul aeronautic din Regatul Unit, cu atât mai mult cu cât presa rusă a susținut că mai multe astfel de aeronave sunt stipulate într-un contract de vânzare încheiat cu regimul lui Bashar al-Assad. Directorul agenţiei de export al armamentului, Aleksander Fomin, a precizat că livrarea de arme și echipamente militare către Damasc va continua dar numai în cazul acelor transportul care fac obiectul contractelor deja încheiate cu Siria.

Rusia a încercat în luna iunie să livreze mai multe elicoptere de luptă, reparate, precum şi un sistem de apărare aeriană, către Siria, susţinând că este vorba despre un contract semnat de cele două ţări în urmă cu mai mulţi ani. Această livrare a fost anulată după ce asiguratorul britanic a aflat despre conţinutul transportului şi a refuzat să îl mai asigure.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: