Rusia nu cedează. Fără văl islamic în şcoli

Rusia nu cedează. Fără văl islamic în şcoli

Femei musulmane purtand val islamic FOTO Reuters

Curtea Supremă din Rusia a reconfirmat legalitatea interdicţiei de a purtara hijab (vălul islamic ce acoperă părul) în şcoli, anunţă Vocea Rusiei. Tribunalul a respins plângerea a trei locuitori din Stavropol, care au încercat să obţină anularea deciziei Guvernului regional referitor la inadmisibilitatea purtării vălului musulman în şcoli.

Asemenea interdicţii sunt deja în vigoare în alte regiuni ale ţării, de exemplu în Başkiria, Adâgheia şi Daghestan. Dar există şi excepţii, de exemplu în Tatastan, unde purtarea hijabului nu este interzisă. În noul an şcolar, uniforma va fi obligatorie în toate regiunile ţării, anunţă Vocea Rusiei.

În regiunea Stavropol, interdicţia autorităţilor la purtarea hijabului în şcoli a provocat nemulţumirea câtorva locuitori. Dar decizia va fi atacată în recurs, a declarat avocatul Murad Musaiev, care reprezintă interesele locuitorilor din această regiune, conform publicaţiei ruse.

„Evident, decizia de astăzi ca şi cea precedentă a Curţii Regionale din Stavropol nu sunt dictate nici de lege, nici de drept. Acestea sunt decizii discriminatorii, acte anticonstituţionale, şi noi vom apela la Prezidiul Curţii Supreme din Rusia”.

Ziarul anunţă că în sprijinul hijabului s-au declarat nu numai liderul Consiliului muftiilor din Rusia, dar şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Ruse. Preşedintele Departamentului Sinodal pentru Biserică şi Societate, protoiereul Vsevolod Chaplin, de asemenea are o atitudine negativă faţă de iniţiativa funcţionarilor. Însă, Ministerul Educaţiei a subliniat în repetate rânduri că nu este vorba de lezarea drepturilor musulmanilor, în şcoli trebuie să fie interzisă demonstrarea oricărei apartenenţe religioase.

„Evident, acest lucru nu numai că nu contribuie la pace şi reconciliere, dar şi îi face infirmi pe copii. Dorinţa ultimativă a părinţilor musulmani de a obliga fetiţele să poarte hijabul la şcoală este destul de ciudată atunci când este vorba de un stat multietnic, multicultural”consideră directorul Institutului Internaţional pentru statele noi, Aleksei Martânov.

Din acest motiv, la sfârşitul anului trecut, Vladimir Putin a făcut referire la necesitatea introducerii uniformei şcolare. Preşedintele Rusiei a subliniat: „Noi avem un stat laic şi trebuie să pornim tocmai de la acest lucru”. În acelaşi timp, şeful statului a relevat că Rusia trebuie să ţină cont de experienţa internaţională.

Cel mai elocvent exemplu este Franţa, unde în anul 2004 a fost introdusă legea privind interdicţia la purtarea hainelor religioase în şcolile de stat. Acest fapt a dus la reducerea numărului conflictelor, într-un episod în care statul a avut o poziţie tranşantă, indiferent de multiplele critici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: