Rusia nu va ataca Ucraina: Nord Stream 2 ţine la sol Suhoiurile

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nord Stream 2

Din perioada Marelui Război al Nordului, sub primul împărat al Rusiei, Petru Cel Mare, Moscova nu a mai folosit preavize în operaţiuni externe.

Netflixarea unui posibil atac asupra „teritoriului de la graniţă, de la margine” - traducerea din slava veche răsăriteană a „Rusiei Mici”, a Ucrainei, este mai puţin relevantă decât prezenţa Antoniei la „Aproximativ discuţii” cu Gojira. Cred că e mai inspirat să-l descoperiţi pe Baboiaş, omul cu tehnica podcastului, decât să-i urmăriţi pe analiştii dâmboviţeni, buni la toate, care mai aveau puţin şi ne trimiteau cu raniţa la gurile Dunării, să apărăm ţara de ruşi. Scenariile acestea, bazate pe PrtScr din satelit, sunt precum prezenţa lui James Spader în FBI Headquarters din The Blacklist, fără supărare...

Chiar am bagateliza tradiţia prezenţei forţei ruseşti, de la diplomaţie, la negoţul unor resurse şi până la forţa armată, prin dezbaterea unor preavize de operaţiuni militare în Europa de Est.

Rusia nu va ataca Ucraina, cât timp occidentul poate bloca funcţionarea gazoductului Nord Stream 2, finalizat în toamnă, dar care aşteaptă acum permisiunea finală din partea autorităţilor germane de reglementare.

Tocmai aceste hăţişuri prusace au determinat Kremlinul să operaţionalizeze disclocări de trupe la graniţa cu Ucraina, într-o perioadă în care marii susţinători europeni ai proiectului Nord Stream 2 - Jean-Claude Juncker, Matteo Renzi, David Cameron, Petro Poroşenko şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, au părăsit scena politică.

Interesant de analizat este faptul că proiectul gazoductului a devenit obiectul unor lupte interne în cadrul noii coaliţii germane formată din verzi, social-democraţi şi liberali, în care verzii germani, susţinuţi de americani, mizează mai mult pe energia alternativă, decât pe dependenţa de gazul rusesc.

Ca o concluzie, a se citi declaraţia recentă a consilierului american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, care a precizat că simplul fapt că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2 – condus de gigantul rus Gazprom – a creat o pârghie pentru Occident, de strângere în cleşte a domnlui Vladimir Vladimirovich Putin, în cazul în care va dispune o invazie a Ucrainei.

Rusia nu va ataca Ucraina cât timp „politica cleştelui Nord Stream 2” va funcţiona.

Despre Nord Stream 2

Gazoductul Nord Stream 2 are o lungime de 1.224 km şi este compus din două linii separate care pot să transporte anual 55 de miliarde de metri cubi de gaze din Rusia în Germania, o cantitate importantă pentru aprovizionarea a circa 26 de milioane de gospodării!

Gazoductul, o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată 50% de Gazprom şi 50% de cinci companii europene - OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell, începe în Vyborg, Rusia şi ajunge în Germania, la Lubmin lângă Greifswald.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite