Rusia, o nouă încercare de neutralizare a unuia dintre creatorii Noviciok: Vladimir Uglev, acuzat de pedofilie

Rusia, o nouă încercare de neutralizare a unuia dintre creatorii Noviciok: Vladimir Uglev, acuzat de pedofilie

Vladimir Uglev

Un om de ştiinţă rus care susţine că ar fi fabricat gazul letal folosit la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie anul trecut a spus că este ţinta unei campanii de denigrare în oraşul său natal. Vladimir Uglev a declarat pentru BBC că în oraşul Anapa au apărut „fluturaşi” de hârtie care sugerează că ar fi pedofil. Uglev a negat aceste acuzaţii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Între 1972 şi 1988, Uglev a lucrat la dezvoltarea proiectului Noviciok în oraşul Volsk din regiunea Saratov. La acea dată, Vladimir Uglev era cercetăror în cadrul GOSNIIOKHT (un centru sovietic pentru studiul chimiei ogranice).

Uglev spune că Noviciok-ul produs în perioada sa de activitate era alcătuit dintr-o mixtură de patru agenţi neurotoxici, fiecare denumit după anul în care a fost creat: B-1976, C-1976, A-1972 şi D-1980.

Neurotoxinele A-1972 şi D-1980 au fost dezvoltate de Piotr Kirpicev, care a condus programul Foliant al ministerului sovietic de apărare, unde URSS-ul trebuia să producă o replică pentru arma chimică de provenienţă americană VX.

Persoana care i-a otrăvit pe fostul ofiţer GRU şi pe Iulia Skripal a transportat cel mai probabil neurotoxina sub forma „bilelor de bumbac” sau a pulberii şi a introdus-o într-un dispozitiv de declanşare prin „degazare”.

Dacă Skripal şi fiica lui au primit o doză letală de B-1976 sau C-1976 ori D-1980, atunci, cel mai probabil, vor avea aceeaşi soartă ca şi primele victime. Nu există un antidot pentru aceşti agenţi toxici. Pot spune că o exactitate de 100% că dacă Serghei Skripal şi fiica lui vor fi deconectaţi de la aparate, vor muri. Acum, ei sunt vii doar din punct de vedere tehnic”, a explicat Uglev în interviu.

Cercetătorul a lucrat în laboratoarele GOSNIIOKHT până în 1994, dată la care ruşii nu reuşiseră încă să producă un Noviciok printr-un amestec binar, de două neurotoxine, cum ar fi cazul – până la proba contrarie - acestui tip de neurotoxină folosit împotriva lui Serghei Skripal.

În aprilie anul trecut, Vladimir Uglev a fost spitalizat după ce a fost lovit de o maşină. Cercetătorul, pensionat, a spus publicaţiei The Bell că a fost lovit de o maşină în timp ce traversa strada în apropierea casei lui din staţiunea Anapa de la Marea Neagră.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările