Rusia şi NATO se joacă de-a şoarecele şi pisica în Europa de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bombardier american B-52 deasupra Mării Baltice Foto: EPA
Bombardier american B-52 deasupra Mării Baltice Foto: EPA

Piloţii ruşi şi cei ai Alianţei Nord-Atlantice au intrat într-un joc riscant, ce aminteşte de Războiul Rece, iar la sol, ambele părţi fac exerciţii pentru a-şi demonstra forţa.

Avioane şi nave ale Rusiei şi ale Aliannţei Nord-Atlantice s-au apropiat în ultimii ani din ce în ce mai mult unele de celelalte în spaţiul aerian şi în zonele maritime din Europa de Est, mişcări care seamănă cu un joc de-a şoarecele şi pisica.

Multe astfel de „întâlniri“ au avut loc în spaţiul aerian al zonei baltice, în proximitatea Rusiei, ţară pe care statele NATO din regiune o percep ca fiind tot mai agresivă, notează „Business Insider“ într-o analiză pe această temă.

Câteva astfel de incidente au avut loc recent. În luna iunie, Rusia a trimis un avion de vânătoare pentru a intercepta un bombardier american B-52 deasupra Mării Baltice. Tot luna trecută, un avion rusesc a interceptat un avion american de recunoaştere deasupra Mării Baltice, iar un avion de vânătoare F-16 al NATO s-a apropiat de avionul ministrului rus al Apărării.

Oficiali din Vest şi grupul de cercetare Global Zero, care a analizat 97 de astfel de „incidente“ aeriene între forţele ruse şi cele occidentale ce au avut loc în perioada martie 2014 - aprilie 2017 deasupra zonei baltice, au afirmat că piloţii ruşi sunt mai des responsabili de interceptările nesigure. Unele dintre aceste acţiuni au la bază neglijenţa sau sunt accidente, însă altele reprezintă demonstraţii deliberate de forţă.

„Ceea ce vedem în zona Mării Baltice este o activitate militară crescută – o vedem pe uscat, pe mare şi în aer, iar aceasta subliniază importanţa transparenţei şi predictibilităţii pentru prevenirea incidentelor şi accidentelor“, a declarat recent pentru „The Wall Street Journal“ secretarul general al NATO Jens Stoltenberg. „Şi dacă se întâmplă, este important să ne asigurăm că (situaţia) nu scapă de sub control şi nu creează situaţii periculoase“, a adăugat el.

Numeroşi oficiali occidentali şi analişti consideră că Moscova foloseşte astfel de incidente ca tactici geopolitice, răspunzând astfel unor evenimente din Europa, dar şi din alte zone. De cealaltă parte, Rusia a negat acest fapt şi a catalogat recentele relatări referitoare la capacităţile şi activităţile ei în regiune drept o „rusofobie totală“, mai notează „Business Insider“, adăugând că activităţile militare se intensifică şi pe uscat. Atât cele ale NATO, cât şi cele ale Rusiei.

Aproape 25.000 de militari şi peste 2.000 de mijloace de luptă din 22 de ţări aliate şi partenere participă în perioada 11-20 iulie pe teritoriile Bulgariei, României şi Ungariei la exerciţiul multinaţional Saber Guardian 2017, condus de Forţele Terestre ale Statelor Unite în Europa, aceasta fiind cea mai amplă şi complexă activitate multinaţională de pregătire din anul 2017.

Dar nici Rusia nu se lasă mai prejos. În septembrie vor avea loc manevre militare comune Rusia-Belarus care vor implica până la 100.000 de militari şi care vor include şi antrenamente pentru utilizarea armamentului nuclear. În acest context, au apărut îngrijorări legate de faptul că militari ruşi ar putea fi staţionaţi permanent în Belarus.

Pe de altă parte, SUA şi NATO au sporit desfăşurarea de trupe în Europa de Est. De asemenea, la începutul lunii, Polonia şi SUA au semnat un memorandum de înţelegere privind vânzarea de rachete Patriot către Varşovia pentru 8 miliarde de dolari. Iar în urmă cu doar câteva zile, Departamentul de Stat american a aprobat vânzarea de rachete Patriot şi echipament aferent României, pentru 3,9 miliarde de dolari.

Rachete Patriot au fost staţionate pentru prima dată în Lituania. Ce-i drept, temporar, în cadrul unor exerciţii militare care se concentrează pe apărarea aeriană şi care implică cinci ţări NATO.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat de mai multe ori ca desfăşurarea de sisteme defensive de rachete de către aliaţii NATO ar fi „un mare pericol“ şi a ameninţat să răspundă prin întărirea sistemelor ruseşti de rachete.

„Modul în care văd desfăşurarea de (sisteme) Patriot este că aceasta este parte a unui răspuns mai larg al SUA în regiune la exerciţiile ruseşti care urmează în apropiere“, a afirmat pentru AFP Magnus Magnus Nordenman, expert de securitate la Atlantic Council.

„Apărarea aeriană nu a fost o prioritate în ultimii 15 ani, timp în care Alianţa Nord-Atlantică a fost ocupată în Afganistan (...). Nu a existat a ameninţare prea mare la nivel aerian, dar acum, în contextul în care Rusia îşi întăreşte forţele aeriene, e diferit“, a adăugat el.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite