Rusia - manevre militare fără precedent

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata rusă efectuează cele mai ample manevre militare de la sfârşitul Uniunii Sovietice încoace. La exerciţiu iau parte şi militari chinezi. Cine să fie inamicul şi pentru ce tip de război se antrenează ruşii?

La manevrele militare "Vostok-2018" (Est 2018), derulate în Siberia orientală şi în Extremul Orient, între 11 şi 17 septembrie, iau parte atât mai multe divizii ale armatei (forţele districtelor Centru şi Vest), cât şi flotele Nord şi Pacific ale Marinei ruse. Cele mai ample exerciţii militare de după destrămarea Uniunii Sovietice implică participarea a aproximativ 300.000 de soldaţi, peste 1000 de avioane, elicoptere şi drone, până la 36.000 de blindate sau alte vehicule militare şi până la 80 de nave de război sau alte ambarcaţiuni. Într-una dintre etape vor participa şi unităţi din China.  

Observatorii germani nu sunt surprinşi de aplicaţiile Vostok-2018. Specialistul Gustav Gressel - Senior Policy Fellow / European Council on Foreign Relations (ECFR) din Berlin - afirmă că armata rusă se antrenează în fiecare an "într-o altă direcţie strategică": sud, vest sau est. "Un plan de exerciţii militare normal", subliniază Gressel.

Nici amploarea manevrelor nu reprezintă vreo noutate, afirmă, la rândul său, Sarah Pagung de la Societatea Germană pentru Politică Externă (DGAP). "Aplicaţiile militare în est sunt întotdeauna mai mari ca cele din vest, având în vedere limitarea prezenţei trupelor militare în partea de vest, conform documentului de la Viena."

image

Manevre militare în Belars, 2017

Este vorba despre Tratatul cu privire la Forţele Armate Convenţionale în Europa (FACE) şi documentul OSCE adoptat la Viena în 2011 care prevede limitarea exerciţiilor militare în partea europeană a Federaţiei Ruse. "Dacă privim scenariul aplicaţiilor, ce trupe sunt implicate, este clar că Rusia se antrenează pentru un război global, inclusiv cu forţe nucleare", spune Sarah Pagung referitor la dimensiunea actualelor aplicaţii militare.

Chinezii şi ruşii se antrenează împreună

În opinia experţilor interesantă este şi participarea a aproximativ 3000 de soldaţi chinezi. Începând din 2003 cele două ţări au desfăşurat împreună 30 de exerciţii militare, însă chinezii nu au luat parte şi la manevre strategice. O asemenea onoare nu le-a mai revenit până acum decât celor mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei, de exemplu Belarusul, cu ocazia exerciţiilor din vestul Federaţiei în 2017.

Gustav Gressel crede că noutatea actualelor aplicaţii ar fi invitaţia adresată Chinei şi la "partea militară hardcore" - parte pe care chinezii o vizau de multă vreme, nu numai la exerciţiile antitero. Parţial, chinezii deţin mai multă tehnică, dar "în privinţa instruirii ofiţerilor, a comandării trupelor şi a flexibilităţii operaţiunilor ruşii sunt mai avansaţi", spune expertul. Conform lui Gressel, chinezii ar putea profita de experienţa pe care militarii ruşi au acumulat-o în conflictele din Siria şi Ucraina.

image

China, navă de război

Gressel este de părere că apropierea celor două ţări în sfera militară ar putea însemna un coşmar pentru SUA. Apropierea s-a produs cu multă vreme în urmă în domeniul economic, iar acum şi în sectorul securităţii. "Trebuie să înţelegem că Moscova vede în securitate în primul rând securitatea regimului din Federaţie." Pentru Kremlin, inamic înseamnă occidentul şi SUA - forţa culturală a Vestului ar putea fi o ameninţare pentru regimul moscovit. China - ţară care sub aspect militar ar putea reprezenta un pericol mult mai mare - nu ameninţă nucleul regimului din Rusia.

Sarah Pagung crede, dimpotrivă, că manevrele militare din estul Federaţiei Ruse nu sunt un coşmar pentru administraţia de la Washington. "În mod cert este un semn al forţei militare şi al conştiinţei propriei valori pe scena marilor puteri pe care Rusia îl adresează SUA. Dar, în cele din urmă, în cazul ţărilor mari, asemenea aplicaţii sunt destul de normale", conchide experta DGAP.

Mikhail Bushuev - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite