Rusia mai face un pas spre unirea cu Belarus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După două decenii de cooperare cu Minskul sub forma unei structuri numite Uniunea Statală Rusia-Belarus, Moscova a decis să treacă la etapa unificării. Demersul survine în ultimul mandat prezidenţial permis lui Vladimir Putin de Constituţia Rusiei.

Moscova şi Minskul urmează să dispună de acelaşi Cod Fiscal şi nu numai, scrie publicaţia economică rusă „Kommersant“. Citând surse din Guvernul rus, „Kommersant“ prezintă un adevărat scenariu de unificare între cele două ţări, cu aplicare concretă din ianuarie 2021. Planul descris de „Kommersant“ este pur economic, dar nu este exclusă continuarea lui sub aspect politic.

Astfel, conform surselor publicaţiei sus-menţionate, într-un an şi jumătate, Rusia şi Belarusul vor avea acelaşi Cod Fiscal, acelaşi Cod Civil, acelaşi regim comercial şi aceeaşi autoritate de reglementare în sectorul energetic. În plus, vor acorda aceleaşi garanţii sociale. Totodată, vor avea un cadru comun pentru funcţionarea sectorului bancar, dar cu două bănci centrale.

„Este un grad de integrare mai mare decât în Uniunea Europeană. De fapt, la nivel economic, este vorba de crearea unei confederaţii din 2022“, comentează „Kommersant“ într-un articol intitulat „Prietenia impozitelor“.

Oficial, iniţiativa îi aparţine premierului rus Dmitri Medvedev. Acesta a propus în decembrie anul trecut o actualizare a tratatului Uniunii Statale Rusia-Belarus, parafat acum 20 de ani. Discuţiile asupra acestei propuneri au început în primăvara acestui an, având loc inclusiv la nivel prezidenţial.

Acum o săptămână, preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, care mai are doar un an de mandat, i-a transmis noului ambasador rus la Minsk, Dmitri Mezenţev, că Rusia este „prioritatea absolută“ a politicii sale externe. Aleksandr Lukaşenko i-a amintit totodată că a convenit cu Vladimir Putin să ia decizii asupra noii „strategii de integrare“.

Noul tron al ţarului Putin

Aceşti paşi de unificare au loc în contextul ultimului mandat la Kremlin permis lui Putin de Constituţia Rusiei, mandat care expiră în primăvara anului 2024. Aflat de 20 de ani la putere, Vladimir Putin, care se apropie de vârsta de 67 de ani, nu dă semne că ar ieşi la pensie. După două mandate prezidenţiale consecutive (2000-2008), el s-a întors la Kremlin în 2012 în urma modificării Constituţiei.

Putin insistă că nu va recurge la noi modificări în Legea fundamentală pentru a rămâne la putere, dar Bloomberg menţionează că o variantă pentru el poate fi „absorbţia“ Belarusului. Pentru aceasta, liderul de la Kremlin s-ar putea folosi de tratatul Uniunii Statale. Mai exact, el ar putea să preia conducerea Consiliul de Stat Suprem, prevăzut în tratat şi ale cărui puteri vor fi sporite în 2024. Astfel, Putin şi-ar putea păstra pe viaţă puterea politică în Rusia, fără a fi nevoit să schimbe Constituţia. În plus, subliniază Bloomberg, unirea cu Belarusul poate compensa pierderea Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite