Rusia intenţionează să furnizeze Turciei un lot suplimentar de sisteme de apărare aeriană S-400

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Potrivit secretarului de presă prezidenţial, Dmitri Peskov, tipul de cooperare dintre Federaţia Rusă şi Turcia nu ar trebui să fie o ameninţare pentru nicio ţară.

Rusia intenţionează să furnizeze Turciei un lot suplimentar de sisteme de rachete antiaeriene S-400. Acest lucru a fost anunţat de secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, într-un interviu în limba engleză pentru postul de televiziune grec Antenna  (ANT1).

Întrebat dacă Rusia va furniza Turciei un alt lot de sisteme de apărare aeriană S-400, Peskov a răspuns: „Avem o anumită înţelegere cu partenerii noştri turci şi sperăm că da”.

Corespondentul canalului l-a întrebat pe Peskov care este interesul special al Rusiei de a furniza Turciei sistemul de apărare antiaeriană S-400, în ciuda sancţiunilor SUA. "Ştim cu toţii că SUA le place să joace acest joc al sancţiunilor, deşi putem vedea că aceste sancţiuni nu îşi ating niciodată obiectivele. Ei nu au reuşit niciodată să convingă nicio ţară să se răzgândească. Politica noastră este că suntem deschişi cooperării cu diverse ţări, în special cu partenerii noştri. Acest tip de cooperare între Rusia şi Turcia nu ar trebui să fie o ameninţare pentru nicio ţară, în special pentru Grecia, pentru că acest sistem nu este ofensiv, este defensiv, 100% defensiv”, a meţionat Dmitri Peskov.

Peskov a acordat un interviu postului de televiziune în ajunul întâlnirii dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis la Soci. Canalul a rezumat mai întâi ceea ce va fi în interviu, iar miercuri seara, în principalul său program de ştiri, a arătat primele fragmente din acesta.

Livrarea sistemelor S-400 în Turcia

Rusia şi Turcia au semnat un contract pentru furnizarea de sisteme de apărare aeriană S-400 de către Moscova către Ankara în 2017. Turcia a fost prima ţară NATO care a achiziţionat aceste sisteme de la Rusia. Decizia Ankarei a provocat o reacţie puternic negativă din partea Statelor Unite şi a alianţei în ansamblu. Statele Unite nu încetează să încerce să determine Turcia să abandoneze sistemele ruseşti de apărare aeriană. Datorită faptului că Turcia nu cedează presiunii şi nu renunţă la S-400, Washingtonul a exclus anterior Ankara din programul american pentru producţia şi dotarea cu avioane F-35 de vânătoare-bombardament de generaţia a cincea.

În plus, Statele Unite au ameninţat de mai multă vreme Turcia cu introducerea unui număr de sancţiuni unilaterale, dar nu s-au grăbit să ia măsuri concrete, întrucât se temeau de o înrăutăţire în continuare a relaţiilor cu un aliat cheie al NATO. Iar Ankara a avertizat că nu va lăsa aplicarea unor astfel de restricţii fără răspuns. În decembrie 2020, Washingtonul a impus astfel de sancţiuni.

În iulie 2021, directorul general al Rosoboronexport, Alexander Mikheev, a declarat reporterilor în timpul emisiunii aviatice, MAKS-2021, că Rosoboronexport (parte a corporaţiei de stat Rostec) va pregăti un proiect pentru a furniza Turciei un lot suplimentar de sisteme de rachete antiaeriene S-400.  în următoarele luni. Potrivit lui Mikheev, acest proiect este de aşteptat să fie finalizat în următoarele luni. El a remarcat apoi că „au loc consultări finale, s-a optat pentru un model financiar, s-a format un program de cooperare tehnologică în acest proiect”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite