Rusia a înregistrat cel mai mare declin demografic din istoria sa în ultimele 12 luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Populaţia Rusiei a înregistrat în ultimele 12 luni cel mai mare declin demografic pe timp de pace din istoria sa, arată o analiză a statisticilor oficiale publicate de guvernul de la Moscova, transmite The Moscow Times.

Populaţia naturală a ţării - un indicator care exclude efectele migraţiei - a scăzut cu 997.000 de persoane între lunile octombrie 2020 şi septembrie 2021, potrivit calculelor efectuate de demograful Aleksei Raşka.

Scăderea abruptă vine în contextul în care Rusia, a cincea ţară din lume ca număr de decese provocate de COVID-19, continuă să înregistreze numere record de victime ale pandemiei.

Ţara a înregistrat cel puţin 660.000 de decese în exces, un indicator care mai este numit şi supramortalitate, de la începutul pandemiei de COVID-19.

Populaţia totală a ţării, de aproximativ 145 de milioane de locuitori, este mai mică decât cea din 2000, când preşedintele Vladimir Putin a ajuns la putere, în pofida anexării Crimeei în 2014, teritoriu cu aproximativ două milioane de locuitori.

Anterioara perioadă de depopulare rapidă a Rusiei a avut loc în anii 1990, un deceniu de turbulenţe economice profunde după căderea comunismului care au dus la prăbuşirea natalităţii şi exacerbarea unor probleme sociale precum sărăcia şi alcoolismul.

Recordul precedent de declin al populaţiei a fost înregistrat între iulie 1999 şi iunie 2000, când populaţia ţării a scăzut cu 983.000 de persoane.

După o creştere susţinută după al Doilea Război Mondial în timpul erei sovietice, populaţia naturală a Rusiei a înregistrat declinuri constante după destrămarea URSS - cifrele privind populaţia globală fiind umflate de fluxul de milioane de muncitori migranţi din fostele republici sovietice din Asia Centrală.

Populaţia naturală a Rusiei a revenit pe un trend ascendent pentru o scurtă perioadă în jurul anului 2012, înainte de a începe să scadă din nou în anii de dinaintea pandemiei în contextul problemelor economice şi scăderii nivelului de trai.

Guvernul rus s-a folosit de criza demografică pentru a justifica măsurile pe care le descrie ca fiind pentru „promovarea valorilor familiei tradiţionale”, printre acestea numărându-se interzicerea adopţiilor de către cupluri de acelaşi sex şi a „propagandei homosexuale”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite