De ce este îngrijorată Rusia de sistemul antirachetă de la Deveselu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
sistem antiracheta sua

Moscova este cu ochii pe programul de dezvoltare a rachetelor de croazieră al Statelor Unite, care a stârnit îngrijorări serioase, a transmis ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Alexandr Gruşko, marţi, potrivit agenţiei TASS.

„Vedem că Statele Unite dezvoltă un program pentru producţia de rachete de croazieră cu utilizarea sistemelor de lansare MK-41. Suntem foarte îngrijoraţi din cauza asta, pentru că acestea sunt sisteme universale şi un astfel de sistem a fost deja testat”, a spus Gruşko. „Până acum, 24 de astfel de sisteme au fost desfăşurate în România şi alte 48 vor fi desfăşurate în Polonia anul viitor”, a mai adăugat oficialul.

Potrivit lui Gruşko, declaraţiile Statelor Unite nu inspiră niciun fel de încredere.

 „Analizăm amănunţit semnalele care ne sunt trimise, în special din capitalele NATO, cu poziţia lor comună de reticenţă de a desfăşura rachete nucleare intermediare şi de rază mai scurtă”, a notat el, potrivit sursei citate.

Moscova se pregăteşte pentru orice scenariu în cazul unei potenţiale desfăşurări de rachete medii şi cu rază mai scurtă în Europa, de către SUA, a continuat Aleksandr Gruşko.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru orice scenariu, în special  de când Statele Unite au anunţat planurile de a testa rachete balistice anul viitor”, a precizat oficialul, ca răspuns la o întrebare ce i-a fost adresată.

„Avem capacităţi tehnice şi militare care pot fi pregătite pentru orice situaţie”, a subliniat Gruşko.

„Este clar că, din moment ce SUA au luat decizia de a fabrica aceste rachete, le va desfăşura undeva. Cred că nu greşesc dacă spun că americanii nu văd teritoriul SUA ca pe o limită de a desfăşura aceste rachete. Acest lucru înseamnă că aceste rachete vor foi desfăşurate undeva în apropierea teritoriului Rusiei”.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite