Rusia va închide o parte din Marea Neagră pentru navele de război străine până în octombrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
stramtoarea kerci

Ministerul ucrainean de Externe a anunţat joi că Rusia va închide o parte din Marea Neagră, lângă strâmtoarea Kerci, pentru navele de război străine implicate în exerciţii militare. Măsura se va aplica de săptămâna viitoare până în luna octombrie. Zona în cauză este în apropiere de Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014. Autorităţile de la Kiev au declarat că acţiunile Rusiei sunt ilegale.

Rusia va limita până în octombrie navigaţia navelor militare şi oficiale străine în trei zone din Crimeea, a anunţat Ministerul Apărării rus, informează vineri AFP.


"Din 24 aprilie orele 21:00 până pe 31 octombrie 21:00 trecerea prin apele teritoriale ale Federaţiei Ruse pentru navele militare şi alte nave oficiale străine va fi suspendată", a anunţat Direcţia pentru navigaţie a Ministerului Apărării rus, potrivit RIA Novosti.

Sunt vizate trei zone, extremitatea vestică a Crimeei, cea de la sud de Sevastopol până la Hurzuf şi un "dreptunghi" din largul peninsulei Kerci lângă parcul natural Opukski.

Această din urmă zonă este cea mai controversată pentru că este aproape de strâmtoarea Kerci ce leagă Marea Neagră cu Marea Azov şi care este una de importanţă crucială pentru exporturile de cereale sau de oţel produse în Ucraina. Ciocniri au avut loc aici în trecut, cum s-a întâmplat în 2018 când Rusia a sechestrat trei nave militare ucrainene. Kievul şi Occidentul au acuzat atunci Rusia că împiedică deliberat navigaţia navelor comerciale prin strâmtoarea Kerci, Moscova revendicând controlul asupra ei în urma anexării Peninsulei Crimeea.

Rusia a construit cu mari costuri un pod deasupra strâmtorii, pentru a lega teritoriul său de peninsula anexată.

Ministerul Afacerilor Externe ucrainean a criticat restricţiile de navigaţie decise de Rusia, denunţând încă de joi, înainte ca zonele vizate să fie cunoscute, "o uzurpare a drepturilor suverane ale Ucrainei". El a subliniat de asemenea că, în virtutea Convenţiei Naţiunilor Unite privind dreptul mării, "Rusia nu trebuie nici să împiedice, nici să jeneze transportul prin strâmtoare în direcţia porturilor de la Marea Azov".

Un videoclip filmat recent în Crimeea arată o creştere semnificativă a mişcării vehiculelor militare ruseşti de-a lungul autostrăzii Tavrida din estul peninsulei. Autostrada leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală prin podul Kerch, care a fost construit în urma anexării ilegale a Moscovei a Crimeii în 2014. Conform martorilor oculari RFE/RL, convoiul filmat includea vehicule de luptă cu mai multe sisteme de lansare a rachetelor, împreună cu camioane pentru transportul de personal şi echipament militar.

Pentagonul a renunţat la planurile de a trimite nave în Marea Neagră, săptămâna aceasta, din cauza temerilor privind escaladarea tensiunilor dintre Rusia şi Ucraina, scrie publicaţia Politico, citând unele surse. Anterior, un reprezentant al Ministerului turc de Externe a anunţat că Washingtonul a informat Ankara cu privire la trecerea a două nave americane de luptă prin Bosfor cu direcţia Marea Neagră, unde se vor afla în perioada 14-15 aprilie – 4-5 mai. Este vorba de navele-distrugător USS Roosevelt şi USS Donald Cook. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, operaţiunile navelor americane de luptă în Marea Neagră poartă „un caracter de rutină”, SUA coordonând aceste acţiuni cu autorităţile Turciei în baza Convenţiei de la Montreux. Potrivit unor oficiali americani nemenţionaţi, autorităţile americane au decis să nu mai trimită navele-distrugător în Marea Neagră pentru ” a evita escaladarea inutilă a situaţiei”. Sursa publicaţiei citate subliniază că trecerea navelor în Marea Neagră a fost anulată din mai multe motive, inclusiv din nedorinţa de „a provoca Moscova”.

Şeful forţelor americane în Europa: Probabilitatea unei invazii ruse în Ucraina este „redusă“

Probabilitatea ca Rusia să invadeze Ucraina în următoarele săptămâni este „redusă la medie”, a estimat joi şeful forţelor americane în Europa, generalul Tod Wolters, în timp ce Moscova a masat trupe la graniţa ucraineană, relatează France Presse.

Întrebat de o comisie a Camerei Reprezentanţilor cu privire la recenta creştere a tensiunilor între Rusia şi Ucraina, şeful comandamentului european al armatei americane (Eucom), care comandă de asemenea forţele NATO, s-a declarat „foarte îngrijorat”.

Dar când un ales i-a cerut să evalueze probabilitatea unei invazii a Ucrainei în următoarele săptămâni, el a răspuns: „redusă la medie”.

Când un alt ales l-a întrebat apoi dacă şansele unei invazii vor creşte peste câteva săptămâni, el a răspuns că aceasta depinde de următoarele mişcări ale trupelor ruse.

„Sentimentul meu este că având în vedere ceea ce văd astăzi, această probabilitate se va reduce”, a adăugat el.

De câteva săptămâni, ciocnirile au crescut între Kiev şi separatiştii proruşi din estul Ucrainei, în timp ce zeci de mii de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi în apropiere.

Guvernul ucrainean este îngrijorat că Moscova încearcă să ameninţe cu un casus belli pentru a justifica o operaţiune armată.

Occidentalii au avertizat Rusia împotriva acestor demonstraţii de forţă şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îl va întâlni vineri la Paris pe omologul său francez Emmanuel Macron. Cancelarul german Angela Merkel va participa la discuţii prin videoconferinţă, aminteşte AFP.

Analiştii citaţi de presa turcă sunt convinşi că Rusia va intra în Donbas, Ucraina, dar apreciază că se va repeta scenariul din Georgia când Occidentul nu a avut curaj să intervină militar.

Analista Sevil Nuriyeva İsmayılov a prezentat următorul tablou în cadrul unui program al canalului tv Star şi a încercat să răspundă la întrebarea „Va intra Rusia în Donbas?”

„Bineînţeles că vorbesc despre o intrare efectivă. Biden şi echipa lui au reuşit să declanşeze o nouă criză prin intermediul Ucrainei. De altfel transmisese mesajul acestei crize atunci când l-a numit pe Putin „criminal”. Acest proces ne aminteşte în mod clar de perioada crizei dintre Georgia şi Rusia.

„În cele din urmă a fost vorba despre o ocupare efectivă de către Rusia, iar alianţa occidentală a sprjinit Georgia în mod deschis. Însă atunci când a fost vorba despre opţiunea militară, niciun stat occidental nu s-a arătat dispus să lupte, am văzut asta prin tot ce s-a întâmplat până acum”.

La Kiev, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba a declarat joi că Rusia ameninţă în mod deschis Ucraina cu distrugerea. „Ei (oficialii ruşi) ameninţă deschis Ucraina cu un război şi cu distrugerea statului ucrainean”, a declarat ministrul ucrainean în timpul unei conferinţe de presă comune cu cei trei omologi din ţările baltice, veniţi la Kiev pentru a-şi exprima solidaritatea.

Germania crede că mişcările de trupe ale Rusiei din Peninsula Crimeea şi de la graniţa cu Ucraina reprezintă o provocare pentru ca NATO să răspundă cu propriile sale trupe.

Germania respinge afirmaţia Moscovei că răspunde astfel ameninţărilor NATO.

„Impresia mea este că partea rusă încearcă totul pentru a provoca o reacţie", a declarat miercuri ministrul german al apărării Annegret Kramp-Karrenbauer pentru radiodifuzorul public ARD.

„Suntem alături de Ucraina, dar nu vom fi atraşi în acest joc”, a adăugat oficialul german, adăugând că este evident jocul făcut de Rusia care „aşteaptă doar o mişcare, ca să spunem aşa, din partea NATO, doar ca să aibă un pretext pentru a-şi continua acţiunile".

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite