Rusia a încheiat ancheta privind asasinarea lui Boris Nemţov. Autorii au primit circa 235.000 de dolari

Rusia a încheiat ancheta privind asasinarea lui Boris Nemţov. Autorii au primit circa 235.000 de dolari

Boris Nemţov, asasinat în februarie 2015 FOTO AP

Anchetatorii ruşi au anunţat luni că au încheiat prima anchetă privind uciderea lui Boris Nemţov, unul dintre principalii critici ai Kremlinului, şi au descris asasinatul drept o lovitură ordonată de un oficial cecen de rang minor şi de alţi suspecţi neidentificaţi, care au plătit circa 235.000 de dolari, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

“Ancheta privind această crimă s-a încheiat”, a anunţat Comitetul de Anchetă într-un comunicat, ]n care numeşte cinci suspecţi acuzaţi de organizarea asasinatului şi de trafic de arme.

Suspecţii _Zaur Dadaiev, Şadid şi Anzor Gubashev, Bemirlan Eskerhanov şi Hamzat Bahaev – se află cu toţii în prezent în arest şi au fost puuşi sub acuzare.

Potrivit anchetatorilor, ei au fost contactaţi la sfârşitul lunii septembrie 2014 – cu circa cinci luni înainte de uciderea lui Nemţov, fost vicepremier, şi li s-au oferit 15 milioane de ruble (circa 235.000 de dolari) pentru crimă.

Suma a fost oferită de “Ruslan Muhudinov şi de alte persoane”, se arată în comunicatul Comitetului.

Investigaţia pentru găsirea acestor “alte persoane”, încă neidentificate, este încă în curs.

Muhudinov este un oficial de rang minor din serviciile cecene de securitate, care ar fi servit în batalionul Sever, care l-a susţinut pe liderul pro-Kremlin Ramzan Kadîrov. El a fost identificat despre cel care ar fi ordonat crima încă din decembrie 2015.

Susţinătorii şi fiica lui Nemţov au cerut ca anchetatorii să îl investigheze chiar pe Kadîrov în acest dosar, cu atât mai mult cu cât acesta şi-a exprimat susţinerea pentru cei acuzaţi.

Un al şaselea presupus asasin, Beslan Şavanov, “s-a aruncat în aer” pentru a evita arestarea, în noiembrie 2015, au precizat autorităţile.

Între timp, Serviciul Federal rus de Securitate, FSB, a anunţat luni că Nemţov a fost ucis cu o armă construită din piese introduse ilegal în Rusia din străinătate.

Asasinarea lui Nemţov, pe 27 februarie 2015, a avut loc lângă zidul Kremlinului şi a şocat Rusia şi chiar întreaga lume.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările