Rusia va începe înregistrarea organizaţiilor de presă internaţionale ca „agenţi străini”

Rusia va începe înregistrarea organizaţiilor de presă internaţionale ca „agenţi străini”

Măsura luată de Kremlin este un răspuns la o măsură similară a Washingtonului/ Foto: EPA

Ministerul de Justiţie al Rusiei va demara săptămâna aceasta listarea organizaţiilor de presă internaţionale ca „agenţi străini”, informează publicaţia The Moscow Times.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a semnat o lege luna trecută ce permite autorităţilor să desemneze organizaţiile de presă ce primesc fonduri de peste hotare ca „agenţi străini” şi să blocheze site-urile online ale aşa numitelor „organizaţii indezirabile”.

Această măsură este văzută drept un răspuns la decizia luată luna trecută de către autorităţile americane de a cataloga filiala din Statele Unite a canalului finanţat de către Kremlin, Russia Today, drept un „agent străin”.

Un decret prezidenţial publicat luni afirmă că Ministerul justiţiei „va crea un registru al organizaţiilor de media străine ce funcţionează ca agenţi străini”.

Conform acestui decret Ministerul Justiţiei are rolul de a stabili ce organizaţii media vor fi incluse în acest registru.

Conform surselor citate de presa din Rusia, nouă organizaţii media din Statele Unite vor fi incluse în acest registru, incluzând aici Vocea Americii şi Radio Libertatea.

Atunci când acest proiect de lege a fost votat în Duma de stat în noiembrie, Pyotr Tolstoy, purtătorul de cuvânt al Parlamentului, a declarat publicaţiei The Moscow Times că Statele Unite au forţat mâna Rusiei în acest caz.

„Nu ştiu ce se aşteaptă anumite persoane de la noi”, a afirmat acesta, „dar Rusia nu este o ţară care să nu fie capabilă să răspundă cu aceeaşi măsură”.

Organizaţiile pentru drepturile omului, precum Human Rights Watch, au criticat această măsură ca fiind „incompatibilă cu standardele fundamentale ale libertăţii de exprimare”.
citeste totul despre: