Rusia, încă un pas înapoi spre URSS. Numărul deţinuţilor pe criterii politice s-a dublat în ultimele luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În prezent, 92 de nume apar pe lista persoanelor persecutate pentru opiniile politice
În prezent, 92 de nume apar pe lista persoanelor persecutate pentru opiniile politice

Numărul deţinuţilor politic din Rusia s-a dublat ultimele şase luni, iar majoritatea celor persecutaţi recent au fost vizaţi din cauza părerilor despre criza din Ucraina şi anexarea Crimeei.

Organizaţia olandeză Iniţiativa pentru Drepturile Omului în fosta URSS a publicat recent lista actualizată a deţinuţilor politic din Rusia, iar numărul persoanelor persecutate pentru viziunile lor, pentru religie sau participarea la activităţi civile s-a dublat în ultimele şase luni, conform raportului. 

În prezent, 92 de nume apar pe această listă, dintre care 57 dintre încă nu au primit hotărâri definitive în instanţă. Mulţi dintre cei care sunt anchetaţi acum au intrat în atenţia autorităţilor pentru opiniile legate de evenimente politice recente, precum căderea regimului Ianukovici în Ucraina, anexarea Crimeei şi chiar următoarele alegeri parlamentare din Rusia, notează publicaţia rusă „The Moscow Times”. 

Alexander Bivşev, profesor în Orlov, a fost acuzat că „a incitat la ură sau duşmănie” şi „a lezat demnitatea umană” pentru că a publicat pe internet o poezie pe care a scris-o pentru a-şi manifesta sprijinul faţă de revoluţia pro-europeană de la Kiev. 

Din Crimeea în închisoarea lui Soljeniţîn

În notoria închisoare Lefortovo din Moscova, folosită în timpul URSS de KGB şi în care au fost ţinuţi, printre alţii, scriitorii Aleksandr Soljeniţîn şi Vladimir Bukovski, au ajuns în ultimele luni şi patru locuitori ai Crimeei, printre care şi realizatorul de filme documentar Oleg Sentsov. 

Cei patru sunt acuzaţi că plănuiau să atace cu bombă şi să incendieze mai multe locuri din peninsula anexată de Rusia în martie. De când se află în detenţie, Sentsov ar fi fost sufocat cu o pungă de plastic până când şi-a pierdut cunoştinţa, apoi a fost ameninţat că va fi violat şi ucis, susţine avocatul său. Cei care l-au torturat sunt membrii Serviciului Federal de Securitate, iar asta în speranţa că-l vor constrânge să semneze declaraţii prin care-şi recunoaşte vinovăţia, continuă avocatul. 

Lista publicată de olandezi este însă deja depăşită, avertizează Victor Davidoff, scriitor şi jurnalist din Moscova. În ultimele zile, alţi trei activişti din opoziţie au fost acuzaţi de deturnare de fonduri şi fraudă, iar unul dintre ei – considerat a avea cele mai mari şanse la un mandat în Dumă - a fost plasat în închisoare la domiciliu. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite