Rusia i-a invitat la negocieri pe miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului şi a cerut încetarea focului din motive umanitare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a anunţat vineri că va găzdui negocieri de pace la Moscova, iar miniştrii de Externe ai celor două ţări au confirmat deja participarea, relatează Reuters. Noaptea trecută luptele dintre  Armenia şi Azerbaidjan au continuat.

„Baku şi Erevanul au confirmat participarea lor la discuţii în Moscova. Se fac pregătiri în acest sens”, a declarat ministrul rus de externe prin purtătoarea sa de cuvânt Maria Zakharova.

„Miniştrii de externe ai Azerbaidjanului şi Armeniei sunt invitaţi la Moscova pe 9 octombrie. 

În urma unei serii de discuţii telefonice între preşedintele Azerbaidjanului Ilham Aliyev şi prim-ministrul Armeniei Nikol Pashinyan, preşedintele Rusiei solicită încetarea acţiunilor militare în conflictul din Nagorno-Karabah.

Preşedintele Rusiei lansează un apel de încetare a luptelor din Nagorno-Karabakh din motive umanitare pentru a face schimb de morţi şi prizonieri”, se arată în comunicatul Kremlinului, potrivit WION.

Ministrul apărarii din Azerbaidjan a declarat că noaptea trecută au avut loc încleştări dure de-a lungul liniei de contact din Nagorno-Karabah. Ministrul armean al apărării a spus că bombardamentele asupra capitalei Stepanakert continuau vineri dimineaţă. Joi, Armenia a spus că o catedrală importantă din Shusha a fost lovită de obuze şi doi jurnalişti au fost răniţi. Hotelurile din Armenia adăpostesc refugiaţi din Nagorno-Karabah care şi-au părăsit locuinţele, peste jumătate din populaţia regiunii fugind din calea războilului.

Peste 400 de oameni au fost ucişi după reluarea conflictului armat pe 27 septembrie. Azerbaidjanul anunţă doar numărul victimelor civile, şi anume 31 de morţi şi 159 de răniţi. Armenia  a anunţat 376 de morţi militari şi 22 de civili. 

Pănă acum încercările de medierile din partea SUA, Franţa şi Rusia nu au dat rezultate.

Ministrul de externe azer Jeyhun Bayramov a fost de acord joi la Geneva să ia parte la discuţii de pace cu cele trei puteri, dar nu au fost date oficial alte detalii despre întâlnire. De cealaltă parte, ministrul armean de externe nu a fost prezent la întâlnire, dar este aşteptat să ia parte luni la negocierile de la Moscova.

Preşedintele azer Ilham Aliyev condiţionează acordul de încetare a focului de retragerea Armeniei din Nagorno-Karabah, în timp ce partea armeană spune că teritoriile îi aparţin de drept şi acuză Turcia, susţinătoare deschisă Azerbaidjanului, de trimiterea mercenarilor în luptă.

Pe de altă parte, Rusia care este legată de Armenia printr-o alianţă militară, a declarat miercuri prin purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov că   „obligaţiile în privinţa asigurării securităţii în cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) sunt clare: dacă o ţară membră este supusă unei agresiuni, a unui atac din exterior, în acest caz celelalte ţări membre ale Tratatului au obligaţia să vină în apărarea acelui stat“, a menţionat Peskov, ţinând să sublinieze că prevederile OTSC (Rusia, Armenia, Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan) sunt valabile doar pentru Armenia şi nu pentru Nagorno-Karabah.

„Preşedintele Vladimir Putin a clarificat şi delimitat aceste două probleme, obligaţiile în temeiul OTSC (semnat în 1992) nu se extind asupra Nagorno-Karabah“, a reiterat el, adăugând că informaţiile potrivit cărora unele operaţiuni militare s-ar desfăşura pe teritoriul Armeniei nu s-au confirmat

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite