Rusia, gata să facă un schimb de presupuşi criminali cibernetici cu SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 16 iunie, la Geneva
Preşedintele SUA, Joe Biden, se va întâlni cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe 16 iunie, la Geneva

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că ţara sa ar fi gata să predea Statelor Unite presupuşi criminali cibernetici, dar numai dacă Washingtonul ar face acelaşi lucru pentru Moscova şi dacă cele două puteri vor ajunge la un acord în această privinţă.

Putin a vorbit într-un interviu pe care televiziunea de stat îl difuzează în fragmente, înainte de un summit din 16 iunie cu preşedintele american Joe Biden, la Geneva. „Dacă vom cădea de acord să extrădăm criminali, atunci, desigur, Rusia va accepta. Dar numai dacă cealaltă parte, în acest caz, Statele Unite, este de acord cu acelaşi lucru”, a spus Putin fără a intra în detalii. Liderul rus se aşteaptă ca reuniunea de la Geneva să contribuie la stabilirea unui dialog bilateral şi la relansarea contactelor personale. 

Casa Albă a declarat că Biden va aduce în discuţie la întrevedere atacuri cibernetice care îşi au originea în Rusia. Chestiunea este din nou în centrul atenţiei după ce un grup de hackeri despre care autorităţile americane au spus că acţionează din Rusia a blocat sistemul de computere al operatorului unei conducte petroliere din Statele Unite, cerând o recompensă, fapt care a creat un deficit de carburanţi şi a dus la creşterea preţurilor.

Preşedintele rus Vladimir Putin denunţă drept ”grotesc” faptul că Moscova ar purta un război informatic împotriva Statelor Unite, într-un interviu acordat postului NBC, difuzat înaintea întâlnirii sale cu omologul său american Joe Biden, miercuri, la Geneva, în Elveţia, relatează AFP.

 ”Am fost acuzaţi de tot felul de lucruri”, inclusiv de ”amestec în alegeri” americane sau de ”atacuri cibernetice”, deplânge Putin.

”Nici măcar o singură dată nu le-apăsat să producă cea mai mică probă” pentru a-şi susţine aceste acuzaţii, denunţă el.

 

Pe de altă parte,  ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov  a declarat că autorităţile de la Moscova şi Washington nu discută despre un posibil schimb de prizonieri care ar putea asigura eliberarea lui Paul Whelan, un fost puşcaş american deţinut în Rusia pentru spionaj, a anunţat agenţia de presă RIA. Whelan a fost acuzat de spionaj în iunie anul trecut şi condamnat ulterior la 16 ani de închisoare. El a negat toate acuzaţiile care i s-au adus.

Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat că Washingtonul nu caută un conflict cu Moscova. „Nu căutăm un conflict. Vrem să rezolvăm problema acţiunilor despre care credem că sunt în contradicţie cu standardele internaţionale” – a declarat Biden, după încheierea summitului G7 desfăşurat la Cornwall, în Marea Britanie.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite