Rusia a evacuat peste o sută de persoane din Siria

Rusia a evacuat peste o sută de persoane din Siria

FOTO Reuters

Rusia a evacuat începând de marţi 116 ruşi şi alţi cetăţeni din foste ţări membre ale Uniuni Sovietice, cu ajutorul a două avioane aparţinând Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat miercuri această instituţie, relatează AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primul avion, de tip Iliuşin-76, a transportat marţi seara, din Lattakia (vestul Siriei), 89 de persoane, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Printre ei se află 75 de cetăţeni ruşi, în special femei şi copii", a declarat o purtătoare de cuvânt a ministerului, Irina Rosius, citată în comunicat.

Nouă belaruşi şi cinci ucraineni au fost evacuaţi, de asemenea, cu acest avion, care a adus în Siria 20 de tone de ajutor umanitar.

Un al doilea avion, de tip Iliuşin-62, a decolat miercuri dimineaţa din Lattakia cu 27 de ruşi la bord, a anunţat Rosius.

Lattakia este un oraş-port, situat în fieful clanului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Aceste evacuări au loc după ce mai multe ţări occidentale, în frunte cu Statele Unite, păreau miercuri pe punctul de a iniţia o acţiune militară împotriva regimului sirian, acuzat că a realizat un presupus atac cu arme chimice.

Occidentalii au acuzat regimul sirian, dar Rusia, un aliat puternic al preşedintelui Bashar al-Assad, a apreciat că rebelii sunt cei care au folosit arme chimice pentru a discredita Guvernul de la Damasc.

De la începutul conflictului sirian, Rusia a evacuat cu avionul 750 de cetăţeni ruşi şi din foste republici sovietice.

Totuşi, Moscova insistă asupra faptului că nu a început o evacuare la scară largă, în timp ce câteva mii de cetăţeni ruşi se află în continuare în Siria.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: