Rusia a escaladat atacurile în nord-vestul Siriei. Turcia a trimis întăriri în ultima enclavă a rebelilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin / FOTO EPA EFE
Vladimir Putin / FOTO EPA EFE

Turcia a trimis întăriri în ultima enclavă deţinută de rebelii din nord-vestul Siriei, în timp ce Rusia a intensificat atacurile aeriene duminică, au spus mai multe surse, cu trei zile înainte ca liderii Vladimir Putin şi Tayyip Erdogan să se întâlnească pentru discuţii , transmite Reuters.

Rezidenţi, precum şi surse militare şi de opoziţie au declarat că avioanele ruseşti au bombardat duminică sate din jurul oraşului Afrin, intensificând atacurile aeriene asupra oraşelor şi satelor deţinute de rebelii susţinuţi de turci.

Surse rebele au declarat că cel puţin cinci luptători dintr-o facţiune sprijinită de Turcia au fost ucişi, în timp ce cel puţin 12 civili au fost răniţi când avioanele ruseşti care zboară la altitudini mari au aruncat muniţie, potrivit unei reţele de observatori de avioane care documentează observaţiile avioanelor de luptă cu reacţie.

Campania de bombardament rusă s-a extins de la Jabal al Zawya, în provincia Idlib, mai la nord-vest, în zona Afrin, lângă graniţa turcă, cu bombardamente din avanposturile armatei siriene ajutate de miliţii susţinute de iranieni.

"Escaladarea Rusiei s-a intensificat săptămâna aceasta, a început din provincia Idlib şi se întinde acum în zone din nordul provinciei Alep de-a lungul frontierei", a declarat pentru Reuters maiorul Youssef Hamoud, purtătorul de cuvânt al Armatei Naţionale, principala forţă rebelă susţinută de turci.

Escaladarea are loc înainte ca preşedintele turc Erdogan să se întâlnească miercuri cu preşedintele rus Putin, la Soci, pentru a discuta despre un acord încheiat anul trecut care a pus capăt unei ofensive a armatei siriene conduse de Rusia, care a strămutat aproape un milion de oameni în Idlib, în ​​cea mai mare deplasare umanitară din conflictul de peste zece ani.

Ministrul rus de Externe, Serghey Lavrov, a declarat sâmbătă, la New York, că progresul în punerea în aplicare a acordului a fost lent. El a mai spus că summitul va discuta despre obligaţia Ankarei de a pune capăt prezenţei militante, pe care Moscova o învinovăţeşte pentru violenţă, a relatat agenţia Tass News.

Încetarea focului convenită de Moscova şi Ankara a consolidat progrese semnificative ale armatei siriene şi ale miliţiilor susţinute de iranieni, dar o desfăşurare majoră a trupelor turceşti în provincia Idlib a oprit alte progrese ale ofensivei conduse de Rusia.

Peste patru milioane de oameni trăiesc în regiunea dens populată din nord-vest, controlată de opoziţie,  dintre care o jumătate de milion în corturi improvizate de-a lungul graniţei cu Turcia.

Turcia a consolidat în ultimele două săptămâni zeci de baze în care sunt staţionaţi mii de soldaţi, au spus comandanţii militari care se coordonează cu armata turcă.

"Trupele turceşti adoptă o poziţie de luptă cu toate bazele militare întărite şi a desfăşurat convoaie, de vehicule blindate, de luptă sau de echipamente", a adăugat Hamoud.

Surse militare au declarat că un mare convoi militar turc, cu lansatoare de rachete şi tancuri, a trecut în Siria peste noapte şi a fost văzut în direcţia Jabal al Zawya, unde se află bazele turceşti.

Armata Turciei a efectuat din 2016 mai multe operaţiuni care au modificat cursul conflictului sirian din nordul ţării.

Ankara nu a dat o cifră cu privire la desfăşurarea trupelor sale, de departe cea mai mare din afara statului membru NATO. Găzduind deja 3,6 milioane de refugiaţi sirieni, Ankara este hotărâtă să prevină orice influx suplimentar de migranţi din Siria.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite