Rusia desfăşoară cel mai mare exerciţiu militar la graniţa cu NATO. „Zapad” reuneşte peste 200.000 de militari VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Putin foto: EPA-EFE
Vladimir Putin foto: EPA-EFE

„Zapad” 2021 este cel mai mare exerciţiu militar organizar de Rusia şi Belarus la graniţa cu NATO. Un întreg arsenal militar este desfăşurat pe câmpul de instrucţie de la mulino.

În perioada 10-16 septembrie, 200.000 de militari, sute de blindate şi piese de artilerie, în jur de 80 de avioane şi elicoptere şi 15 nave de luptă vor simula o bătălie cu forţele Alianţei Nord-Atlantice. Totul se va desfăşura pe câmpul de instrucţie al poligonului de artilerie Mulino din Rusia - locul ales pentru deschiderea oficială a celui mai mare exerciţiu militar organizat de Rusia şi Belarus la graniţa NATO: Zapad 2021, transmite Digi24

Zapad înseamnă Vest în limba rusă, iar exerciţiul vizează capacitatea de luptă a comandamentului „Districtului Militar Vest”, adică districtul militar aflat la graniţa NATO. La Zapad-2021 mai participă, pe lângă ruşi şi bieloruşi, militari din alte 7 ţări asiatice - Armenia, Kazahstan, Tadjikistan, India, Kîrgîzstan, Mongolia şi  Sri Lanka - şi una din Europa (Serbia).

Armata Rusiei organizează anual ample manevre militare ale căror denumiri corespund cu principalele districte militare: Zapad (Vest) Vostok (Est), Ţentr (Centru) şi Kavkaz (Caucaz/Sud).

Pentru a nu fi nevoiţi să accepte observatori OSCE la exerciţiu militar, organizatorii au raportat oficial că„circa 13.000 de soldaţi” vor participa la exerciţiu. 

Conform Documentului de la Viena, orice exerciţiu militar (organizat de Rusia ori NATO) care depăşeşte cifra de 13.000 de militari (sau 300 de tancuri), trebuie să aibă observatori OSCE. Ruşii spun că la exerciţiul din Belarus vor participa „aproape” 13.000 de persoane (12.800, conform autorităţilor bieloruse) şi „peste” 290 de tancuri.

„În septembrie 2021, în exerciţiile strategice ruso-bieloruse Zapad-2021 vor participa circa 200 de mii de militari ai Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO) şi ai Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (CSO). Acţiunile practice vor avea loc de pe 10 până pe 16 septembrie în nouă poligoane din Rusia şi cinci din Belarus. În cadrul exerciţiilor vor fi angrenate peste 80 de avioane şi elicoptere, până la 760 de unităţi de tehnică militară (peste 290 de tancuri, peste 240 de lansatoare de rachete multiple şi mortiere), dar si până la 15 nave. Aproape 13 mii de oameni, 30 de avioane si elicoptere şi până la 350 de unităţi de tehnică militară vor fi angrenate pe teritoriul Republicii Belarus”, preciza, în urmă cu o săptămână, un comunicat al ministerului rus al Apărării.

Agenţia de stat a Belarusului a prezentat încă din luna august un scenariu detaliat al exerciţiului militar care se va desfăşura în această ţară. Practic, primele trei zile ale exerciţiului vizează simularea unei intervenţii NATO în Belarus, respinsă de către forţele ruso-bieloruse. A doua fază presupune o acţiune combinată inter-arme prin care Rusia reuşeşte să „stabilizeze” situaţia din zonă.

Scenariul pleacă de la o criză declanşată de creşterea activităţii unor aşa-numite grupări separatiste armate în cooperare cu diverse „organizaţii teroriste internaţionale” care se bucură de sprijin extern. Deşi la prima vedere tot acest amestec de forţe obsucre pare o ciorbă greu de digerat, analiştii militari consultaţi de DW susţin că introducerea grupărilor teroriste în scenariu ar oferi Minskului şi Moscovei un pretext pentru evitarea unor posibile conflicte diplomatice cu Polonia sau ţările baltice.

Citeşte şi: 

Lukaşenko, la Moscova pentru a semna cu Putin „foaia de parcurs” de integrare a Rusiei şi Belarusului

O bloggeriţă cunoscută din Rusia a fost ucisă de soţul ei. Ce pedeapsă a primit bărbatul, care i-a ascuns trupul în pădure

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite