Rusia desfăşoară exerciţii militare de amploare, cu lansări de rachete, în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Exerciţii militare ruse în Marea Negră
Exerciţii militare ruse în Marea Negră

Aviaţia navală a Flotei Rusiei din Marea Neagră desfăşoară joi în Crimeea exerciţii cu lansări de rachete, a anunţat un purtător de cuvânt al flotei ruse cu baza în Sevastopol, Aleksei Ruliov.

În prima etapă a exerciţiului, avioane de vânătoare şi elicoptere au simulat acţiuni de sprijin aerian pentru retragerea forţelor terestre din faţa unui inamic convenţional şi redislocarea aparatelor de zbor la baze aeriene de rezervă.

În a doua etapă a aplicaţiilor, avioane de tipul Su-24M şi Su-30SM au efectuat lansări de rachete neghidate şi bombardamente asupra unor ţinte terestre şi maritime, iar aparate şi elicoptere de transport militar au efectuat acţiuni de transport şi desant.

Peste 30 de avioane şi elicoptere ale aviaţiei navale a Flotei Rusiei din Marea Neagră participă la acest exerciţiu, a indicat serviciul de presă al flotei, citat de agenţia de presă TASS.

Printre avioanele mobilizate la exerciţiul din Crimeea figurează aparate de recunoaştere Su-24MR, bombardiere Su-24M, avioane multirol Su-30SM, avioane de tipul An-12, avioane amfibiu Be-12, elicoptere Mi-8 şi Ka-27.

De fapt, întreaga aviaţie a Districtului militar Sud al Federaţiei Ruse, în care este inclusă şi Crimeea, a fost mobilizată joi în cadrul unor exerciţii care au prevăzut simularea unui atac masiv cu rachete şi proiectile asupra unor ţinte pe patru poligoane de antrenament din sudul Rusiei, relatează TASS, citând serviciul de presă al Districtului militar Sud.

„Peste 100 de avioane şi elicoptere ale unităţilor de aviaţie ale Armatei a 4-a a Forţelor aeriene şi antiaeriene ruse au lansat un atac cu rachete şi bombe asupra ţintelor de pe patru poligoane de antrenament aerian din Crimeea şi Kuban”, se menţionează într-un comunicat al serviciului de presă citat de Tass, preluată de agerpres.ro.

Potrivit experţilor, Rusia a transferat în ultimele 18 luni trupe şi echipamente militare suplimentare în Crimeea, intensificându-şi influenţa în zona Mării Negre şi în Orientul Mijlociu.

În acelaşi timp, şapte nave militare şi un elicopter Puma Naval desfăşoară, în perioada 18-21 iunie, misiuni de foc în raioane maritime ale Mării Negre cuprinse între Capu Midia şi Mangalia, acţiuni ce fac parte din Exerciţiul tactic "Tomis 19", care este conectat la Exerciţiul multinaţional întrunit "Saber Guardian 19".

Conform scenariului, marinarii militari vor executa trageri cu sistemele de artilerie de la bordul navelor şi vor executa misiuni de monitorizare şi de interzicere a navigaţiei în timpul lansărilor de rachete sol-aer de la poligonul de trageri de la Capu Midia. Gruparea navală maritimă care participă la exerciţiul "Tomis 19" este alcătuită dintr-o fregată, două corvete, două dragoare maritime, o navă purtătoare de rachete şi un remorcher maritim. Raioanele interzise pentru navigaţie au fost transmise prin intermediul avizelor de navigatori, iar avertizarea navelor care nu respectă interdicţia de navigaţie în raioanele în care se execută misiuni de foc este realizată prin intermediul radiotelefonului naval, pe canalul 16 internaţional, în limbile engleză şi rusă.

După anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federaţia Rusă, exerciţiile organizate de către statele din Alianţa Nord-Atlantică în zona Mării Negre s-au diversificat, accentul fiind pus pe caracterul întrunit şi multinaţional, pentru a consolida deprinderile militarilor, în vederea unei reacţii adecvate, precum şi pentru descurajarea activităţilor ilegale de trafic de mărfuri sau de persoane. Forţele Navale Române contribuie la efortul NATO de asigurare a securităţii pe flancul estic prin interconectarea exerciţiilor planificate în planurile de instrucţie cu exerciţiile Alianţei, care se desfăşoară în această zonă, precum şi prin integrarea unor nave militare româneşti în grupări navale NATO care operează in Marea Neagră.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite