Rusia denunţă prezenţa navelor militare NATO în Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a acuzat Turcia că nu respectă acordurile internaţionale prin autorizarea pătrunderii navelor militare NATO în Marea Neagră, dar Guvernul de la Ankara a respins acuzaţiile.

„Este curios că Rusia ridică semne de întrebare în mod insistent în legătură cu respectarea Tratatului de la Montreux", a anunţat Ministerul turc de Externe, citat de AFP.

Conform acestui tratat internaţional, navele de război ale ţărilor nonriverane Mării Negre nu pot staţiona în zonă mai mult de 21 de zile.

Moscova a exprimat preocupare în legătură cu prezenţa navelor NATO în Marea Neagră.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a atras atenţia că nave militare americane au depăşit de mai multe ori limita de 21 de zile în Marea Neagră.

Potrivit presei ruse, nava USS Taylor a stat câteva luni în portul turc Samsun sub pretextul unor reparaţii. Distrugătorul USS Truxtun a făcut escale în porturi din România şi Bulgaria şi a efectuat exerciţii câteva săptămâni în Marea Neagră.

În prezent, distrugătorul USS Donald Cook şi nava militară franceză Dupuy de Lôme se află în Marea Neagră, în contextul tensiunilor dintre Occident şi Rusia din cauza crizei ucrainene.

Pe aceeaşi temă:

Un distrugător american şi o navă franceză de recunoaştere au ajuns în Marea Neagră Distrugătorul american USS Donald Cook urmează să ajungă în Marea Neagră în cel mult o săptămână pentru a oferi garanţii de securitate aliaţilor preocupaţi de intervenţia rusă în Ucraina.

O altfel de zonă tensionată la Marea Neagră - Turcia Crimeea, Ucraina, Transnistria nu sunt singurele regiuni agitate din zona Mării Negre. Timp de câteva luni bune şi Turcia este o zonă agitată: proteste în stradă, revolte, scandaluri de corupţie, schimbări la nivelurile înalte ale justiţiei şi politicului, adoptarea unor legi controversate privind interzicerea reţelelor sociale şi un control mai accentuat al executivului asupra magistraţilor.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite