Rusia denunţă „invazia“ americană în Europa, comparând-o cu „Operaţiunea Barbarossa“ VIDEO

Rusia denunţă „invazia“ americană în Europa, comparând-o cu „Operaţiunea Barbarossa“ VIDEO

Tancuri americane descărcate în portul Anvers  foto U.S. Army by Sgt 1st Class Jacob A McDonald

Armata SUA continuă să trimită trupe şi armament în Europa de Est în cadrul operaţiunii „Atlantic Resolve“, mişcare pe care presa rusă o compară cu planul Barbarosa a Germaniei naziste.

Ştiri pe aceeaşi temă

De câteva zile, în portul Anvers sosesc tancuri, camioane, artilerie mobilă şi alte echipamente ale Brigazii 1 americane (cunoscută sub numele de „Brigada Diavolului”) din cadrul Diviziei 1 de Infanterie Motorizată din Texas.  Blindatele  vor ajunge  în Polonia, România şi alte state Est europene în cadrul operaţiunii ”Atlantic Resolve”.
 
O primă navă care transporta peste 800 de vehicule blindate, inclusiv transportoare de trupe şi o mare cantitate de echipamente a sosit vineri la Anvers din SUA şi a fost descărcată duminică şi luni, a precizat o sursă militară belgiană.
 
Alte două nave urmează să sosească pentru a aduce peste 2.500 de vehicule  - inclusiv tancurile grele M-1 Abrams – ale acestei unităţi, pentru a consolida flancul estic al NATO.
 
Soldaţii, peste 3.000, vor veni cu avionul urmând să plece apoi spre destinaţia finală, Polonia,  potrivit Ambasadei SUA la Bruxelles.
„Brigada Diavolului”  se alătură  alteia care la începutul anului 2017 a sosit în Polonia cu aproximativ 2.500 de unităţi de tehnică militară, inclusiv 87 de tancuri „Abrams”, 18 obuziere autopropuslate „Paladin”, 144 vehicule de luptă de infanterie „Bradley”, alte blindate şi echipamente de inginerie pe roţi şi pe şenile si 3.500 de militari americani. 
 
”Atlantic Resolve” este o iniţiativă a SUA din 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia, pentru a reafirma „angajamentul ferm al Americii faţă de securitatea colectivă a statelor membre NATO“, potrivit Ambasadei americane în Belgia.
 
În octombrie anul trecut, peste 80 de elicoptere de patru tipuri - CH-47 Chinook, UH-60L şi M Blackhawk şi Apache AH-64 - au trecut prin Belgia şi de aici au tranzitat spre Europa de Est, unde pentru o perioadă de nouă luni iau parte la operaţiunea „Atlantic Resolve.  Aceste aparate de luptă aparţin Brigăzii 1 Infanterie din cadrul aceleaşi Divizii cu baza la Fort Hood, Texas. Statele Unite au desfăşurat încă de anul trecut o brigadă suplimentară de luptă, ridicând la trei numărul acestora pe bătrânul continent.
 
Pentru armata americană este un nou prilej de a testa capacitatea de a-şi muta echipamentele în Europa rapid şi eficient folosind mai multe tipuri de transport. Anvers nu a mai fost folosit pentru o deplasare militară americană de acest gen în ultimii 20 de ani. 
 
Analiştii ruşi susţin că situaţia actuală, ţinând cont de planurile SUA de a-şi extinde prezenţa în Europa de Est, poate duce la un conflict serios în viitor. Experţii militari cred că atacul asupra Rusiei ar fi o mare greşeală, pentru că până în prezent, NATO a luptat doar cu adversari slabi în Irak, Libia sau Afganistan, iar un conflict cu Rusia ar fi  de un nivel cu totul diferit .
 
Presa rusă compară desfăşurarea de forţe americane din Europa de Est cu Operaţiunea Barbarossa, numele de cod secret  folosit de conducerea Germaniei naziste pentru operaţia militară de invadare a Uniunii Sovietice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acţiune începută la 22 iunie 1941. Mulţi istorici susţin că că eşecul Operaţiunii Barbarossa a dus, în cele din urmă, la înfrângerea Germaniei naziste, fiind un punct de cotitură pentru soarta celui de Al Treilea Reich condus de Adolf Hitler.
 
citeste totul despre: