Rusia critică NATO după ce un avion militar s-a apropiat de o aeronavă în care erau deputaţi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
avion

Oficiali ruşi denunţă un "act neprietenos" al Alianţei Nord-Atlantice, solicitând explicaţii, după ce un avion de vânătoare s-a apropiat, deasupra frontierei dintre Franţa şi Elveţia, de o aeronavă civilă care transporta o delegaţie parlamentară rusă condusă de preşedintele Dumei de Stat.

Potrivit ziarului Le Figaro, delegaţia parlamentară rusă condusă de Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat, se deplasa spre Geneva pentru o conferinţă internaţională. În timp ce avionul rus de tip Tupolev se afla în zona oraşului elveţian Biel, în apropiere de frontiera cu Franţa, s-ar fi apropiat periculos o aeronavă de vânătoare F-18.

"Incidentul demonstrează lipsă de respect şi un act neprietenos din partea NATO. Un astfel de incident ar fi fost de neconceput în timpul independenţei Franţei faţă de NATO", a reacţionat, potrivit Itar-Tass, deputatul rus Serghei Gavrilov, care se afla în avion.

În urma incidentului, petrecut luni dimineaţă, Ministerul rus de Externe l-a convocat pentru explicaţii pe ambasadorul Franţei, Jean-Maurice Ripert.

"Partea rusă a exprimat cea mai profundă preocupare privind acest incident, explicându-i ambasadorului că este compromisă credibilitatea Franţei", a subliniat Ministerul rus de Externe.

Dar atitudinea Moscovei a atras replica dură a Ministerului de Externe de la Paris, care susţine că Franţa nu a fost implicată în niciun fel în incident.

După mai multe ore de confuzie, Elveţia a comunicat că avionul de vânătoare F-18 aparţine Forţelor Aeriene elveţiene şi a fost trimis într-o misiune de identificare a aeronavei civile. "Luni la ora 10.22 (11.22, ora României), un avion rus de linie marca Tupolev, care avea autorizaţie de survol, a pătruns în spaţiul aerian elveţian, deasupra oraşului Biel, în apropierea Franţei. A fost trimis un avion de vânătoare pentru verificarea identităţii aparatului de zbor", a comunicat Ministerul elveţian al Apărării, citat de cotidianul Le Monde.

"Astfel de misiuni sunt efectuate cu o frecvenţă de circa 100 pe an. Nu a existat niciun pericol", susţin autorităţile elveţiene.

Moscova a reiterat luni seară că aşteaptă clarificări atât din partea Elveţiei, cât şi din cea a Franţei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite