Rusia critică „declaraţiile belicoase” ale conducerii de la Kiev. Ataşatul militar rus în capitala Ucrainei a fost arestat şi declarat „persona non grata”

Rusia critică „declaraţiile belicoase” ale
conducerii de la Kiev.
Ataşatul militar rus în capitala Ucrainei a fost arestat şi declarat „persona
non grata”

Oficialii ucraineni au decis arestarea şi declararea ataşatului militar rus la Kiev „persoan non grata”. FOTO: Arhivă Adevărul

Ministerul rus de Externe a denunţat miecuri „retorica belicoasă” a autorităţilor ucrainene, la puţin timp după ce oficialii de la Kiev a plasat forţele armate în stare de alertă totală. Ucraina a luat o primă măsură prin arestarea şi declararea ca „persona non grata” a ataşatului militar rus la Kiev, informează AFP şi Interfax.

„Suntem preocupaţi de declaraţiile belicoase ale autorităţilor de la Kiev.Insistăm asupra faptului ca autorităţile de la Kiev să înceteze imediat această retorică ce urmăreşte să intimideze propria populaţie”, a anunţat Ministerul rus de Externe într-un comunicat.

Totodată, în documentul diplomaţiei ruse este precizat că trebuie să fie evitată forţa şi este cerută lansarea unui dialog pentru „reconcilierea naţională a ţării” a cărei capitală este Kievul.

„Ataşatul militar al ambasadei ruse în Ucraina este declarat persona non grata în urma unor acţiuni incompatibile cu statutul său diplomatic”, o formulă folosită în diplomaţie pentru desemnarea activităţilor de spionaj, a anunţat Ministerul ucrainean de Externe, într-un prim răspuns dat separatiştilor proruşi şi conducerii de la Moscova, a anunţat agenţia Interfax.

Diplomatul rus a fost prins în flagrant delict şi „arestat” de serviciile de securitate ucrainene, însă instituţia ucraineană nu oferă mai multe detalii, precizează Interfax şi adaugă faptul că reprezentantul rus „urmează să părăsească Ucraina în cel mai scurt timp".

Oficialii ucraineni au hotărât miercuri plasarea forţelor sale armate în stare de alertă totală pentru a împiedica „terorismul” să se extindă dincolo de regiunile estice, afectate de mai multe săptămâni de o insurecţie armată prorusă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: