Rusia construieşte noi structuri în zone militare situate la graniţa cu Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Imagini surprinse din satelit şi publicate cu puţin timp înainte de debutul summit-ului NATO de la Bruxelles arată că Rusia construieşte noi structuri şi îmbunătăţeşte unele deja existente în exclava rusă Kaliningrad, care are ieşire la Marea Baltică.

Potrivit defenseone.com, Rusia şi-a consolidat, între lunile martie şi iunie, depozitele de muniţii din Kaliningrad, zonă situată între Polonia şi Lituania şi care a fost un important avanpost pentru Uniunea Sovietică. 

Fotografiile, surprinse de compania Planet Labs, evidenţiază schimbări în jurul unei structuri asemănătoare unui buncăr ce se află la Baltiisk, în apropiere de graniţa cu Polonia. 

Potrivit analistului specializat în teme geospaţiale Matt Hall din cadrul firmei 3GIMBALS, astfel de structuri sunt folosite adesea pentru a adăposti piese de artilerie. 

Kaliningrad martie 2018 Planet Labs

Baltiisk, Kaliningrad, Rusia, 18 martie 2018 Foto: Planet Labs/defenseone.com

Kaliningrad iunie 2018 Planet Labs

Baltiisk, Kaliningrad, Rusia, 20 iunie 2018 Foto: Planet Labs/defenseone.com

„Modificarea vizibilă dintre cele două imagini furnizate pare să fie consolidarea clădirilor, caracteristică unor buncăre pentru depozitarea unor explozibili, folosind berme de lut pentru a izola suplimentar aceste structuri“, a explicat Hall.

Totodată, Hall a afirmat că în fotografii se vede şi o cale ferată. Aceasta se conectează, cel mai probabil, la sistemul naţional care trece prin Lituania, scrie defenseone.com, adăugând că Rusia a construit una similară în provincia Abhazia din Georgia, înainte de a invada această ţară, în 2008.

În iunie, un raport al Federaţiei oamenilor de ştiinţă americani arăta, pe baza unor fotografii surprinse într-o altă zonă militară, situată la circa 10 kilometri de cea din Baltiisk, că Rusia şi-a îmbunătăţit buncărele din exclavă destinate armelor nucleare

Pentru Rusia, exclava Kaliningrad, unde Moscova a investit masiv în domeniul militar în ultimii ani, reprezintă un atu

Concret, în eventualitatea izbucnirii unui conflict militar în zona statelor baltice, rachetele ruseşti din Kaliningrad ar putea viza trupele NATO care ar veni din Polonia. Iar acest fapt ar încetini furnizarea de întăriri în cazul unei invazii ruse în Lituania, Letonia şi Estonia. Iar ţările baltice ar avea nevoie de aceste întăriri din partea Alianţei Nord-Atlantice pentru a rezista în faţa armatei ruse. 

Noile informaţii privind activităţile Rusiei în zona Kaliningrad au fost date publicităţii cu puţin timp înainte de întâlnirea dintre preşedintele SUA, Donald Trump, şi liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, care va avea loc luni, 16 iulie, pe teren neutru – la Helsinki, în Finlanda.

Acest summit va fi urmărit cu un deosebit interes de liderii politici şi de analişti, în condiţiile în care relaţiile SUA-Rusia sunt la un nivel foarte scăzut, dar Donald Trump nu şi-a ascuns în trecut admiraţia pentru Vladimir Putin, iar Vladimir Putin este un negociator abil, care se pregăteşte meticulos pentru astfel de întrevederi.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite