Rusia va construi un gazoduct pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze Crimeei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazprom va construi un gazoduct pe sub Marea Neagră pentru a livra gaze naturale Crimeei
Gazprom va construi un gazoduct pe sub Marea Neagră pentru a livra gaze naturale Crimeei

Alexander Novak, ministrul Energei de la Moscova, a anunţat marţi că Rusia va construi o conductă pe sub Marea Neagră pentru a trimite gaze naturale în Crimeea. În plus, Moscova intenţionează să ridice şi trei centrale în peninsulă pentru a furniza energie electrică.

Cele trei centrale de electricitate vor avea o capacitate comună de 1.320 megawaţi, iar costurile totale ale proiectului sunt estimate la 100 de milioane de ruble (2,9 miliarde de dolari), a declarat Novak pentru cotidianul rus „Kommersant”. 

Gazoductul pe sub Marea Neagră, care va costa în jur de şase miliarde de ruble (174 de milioane de dolari), va avea o capacitate totală de două miliarde de metri cubi pe an. Însă un oficial din cadrul Ministerului Energiei a declarat sub anonimitate pentru cotidianul „Vedemosti” că Gazprom ar putea construi un gazoduct cu o lungime de 400 de kilometri, din oraşul rus Krasnodar până la portul Sevastopol, cel mai mare oraş din Crimeea. Acesta ar avea o capacitate anuală de 10 miliarde de metri cubi. 

Costurile pentru gazoduct vor fi suportate de Gazprom, compania de stat care deţine monopolul asupra pieţei gazelor naturale în Rusia. Gazprom va participa şi la licitaţia publică pentru privatizarea companiei energetice Chernomorneftegaz din Crimeea. 

O altă variantă pentru furnizarea de energie peninsulei este construirea unei conducte de la Anapa, un alt oraş din sudul Rusiei, cu costuri estimate la 200-300 de milioane de dolari, potrivit „Vedemosti”. 

CITEŞTE MAI MULT

Ruşii le-au scumpit ucrainenilor gazele cu 30% pe motiv că nu şi-au achitat la timp facturileGazprom, compania rusă care deţine monopolul pe piaţa gazelor naturale, a scumpit cu o treime preţul gazelor livrate Ucrainei din cauza restanţelor, a anunţat Alexei Miller, directorul general al Gazprom.

După anexarea Crimeei de către Rusia, Ucraina rămâne şi fără flota la Marea NeagrăAproximativ 200 de membri ai miliţiilor proruse au ocupat miercuri dimineaţa sediul marinei ucrainene din Sevastopol, în Crimeea, fără să se tragă însă vreun foc de armă, a declarat un purtător de cuvânt al marinei ucrainene, Serghii Bogdanov, citat de AFP. Kievul ar putea rămâne fără navele aparţinând flotei ucrainene la Marea Negră.

ANALIZĂ Drumul Mătăsii şi Eurasia: Între „Furtuna vine din Est” şi „Sanctuarul este în Vest”„În partea de vest a marii formaţiuni geopolitice Euro-Asia-Africane, dorinţa de confort a dus la dezvoltarea industrială şi tehnică. De aceea, migraţiile de populaţii nu se fac spre Bişkek, Taşkent sau Ulan Baator, ci spre Paris, Londra, Berlin sau Roma”, comentează specialistul în geopolitică Marius Văcărelu, pe blogul său de pe adevarul.ro, unde explică legătura dintre „Drumul Mătăsii” şi Eurasia.

„E clar că trebuie să ne aşteptăm la timpuri tumultoase la Nistru“. Ce cred analiştii despre un posibil scenariu de anexare a Transnistriei de către Rusia. Odată ce au terminat cu anexarea peninsulei Crimeea, Putin a pus tunurile pe Transnistria. Marţi, liderii separatişti din Republica Moldova au cerut Moscovei să procedeze la fel cu regiunea din stânga Nistrului. Răspunsul nu a întârziat – joi Guvernul rus va examina „blocada“ Transnistriei.

Dan Dungaciu: Recunoaşterea Transnistriei de către Rusia ar însemna undă verde pentru reunificarea României cu MoldovaDirectorul Institutului de Ştiinţe Politice al Academiei Române, analistul Dan Dungaciu, a prezentat în exclusivitate pentru ziarul „Adevărul“ implicaţiile acţiunilor pe care Moscova le întreprinde în regiune, după ce Transnistria a cerut integrarea în Federaţia Rusă.

Rusia a anexat Crimeea. Vladimir Putin şi noii lideri de la Simferopol au semnat Acordul în Duma de Stat a Rusiei Rusia a anexat Crimeea, oficial. LIderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a informat oficial Duma de Stat (Parlamentul) de cererea Crimeei de alipire la Federaţia Rusă, în cadrul unui discurs susţinut în faţa legislativului de la Moscova. După discurs, Putin şi liderii de la Simferopol şi Sevastopol au semnat acordul privind anexarea teritorială.

Occidentul reacţionează dur la schimbarea „forţată” a graniţelor Ucrainei. Liderii Internaţionali şi-au exprimat atât părerile vehemente cu privire la rezultatul referendumului şi consecinţele acestuia, cât şi temerile cu privire la viitorul crimeenilor.

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite