Rusia, condamnată la Haga să plătească despăgubiri de 50 de miliarde de dolari acţionarilor Iukos

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a fost condamnată de către Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga să plătească suma de 50 de miliarde de dolari despăgubiri acţionarilor companiei petroliere Iukos, în contul activelor expropriate, au anunţat avocaţii acestora luni la Londra, relatează AFP.

"Atacul contra Iukos a fost motivat politic", a subliniat Tim Osborne, directorul acţionarului GMI, înconjurat de avocaţi, care au subliniat într-o conferinţă de presă că această decizie este fără precedent în istoria justiţiei comerciale internaţionale.

În decizia instanţei se arată că principalul obiectiv al Rusiei a fost „să falimenteze Iukos şi să îşi însuşească activele sale valoroase".

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia va utiliza toate opţiunile juridice aflate la dispoziţia sa pentru a-şi apăra poziţia.

Un avocat al grupului de acţionari a precizat că Rusia va avea 180 de zile, până la 15 ianuarie, să înceapă plata celor 50 de miliarde de dolari acordate de către curtea de Arbitraj, scrie Reuters.

După acest termen, dobânzile vor creşte, a precizat Emmanuel Gaillard, avocat principal al acţionarilor Iukos.

Potrivit experţilor, va fi dificil ca Rusia să conteste decizia în apel. "Decizia se va aplica, cu sau fără acordul Rusiei", avertizează juristul Konstantin Lukianov, citat de Itar-Tass.

"Dacă Rusia va refuza să execute voluntar decizia Curţii, ţările ce recunosc instanţa de arbitraj vor trebui să recupereze active ruse", confirmă un alt specialist, Victor Gerbutov.

Şi Curtea Europeană a Drepturilor Omului urmează să anunţe miercuri decizia în dosarul Iukos versus Rusia, a declarat purtatoarea de cuvânt a Iukos.

După aproape zece ani de la prăbuşirea Iukos, care era la acea vreme numărul unu în domeniul petrolului în Rusia, Curtea de Arbitraj a dat un verdict "istoric şi unanim", la capătul a "zece ani de luptă", şi-a exprimat satisfacţia Emmannuel Gaillard, unul dintre avocaţii GMI şi altor doi reclamanţi.

GMI este holdingul lui Mihail Hodorkovski, un fost oligarh şi critic al Kremlinului, fostul proprietar al Iukos, încarcerat timp de zece ani şi graţiat, spre surpriza generală, pe 20 decembrie de către preşedintele rus Vladimir Putin.

Hodorkovski a declarat la începutul anului că nu mai este parte în procedurile judiciare intentante statului rus.

Valoarea despăgubirii stabilită de către Curtea de Arbitraj de la Haga este de 20 de ori mai mare decât cea mai mare sumă stabilită până în prezent de către această instanţă.
 

Rusia



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite