Rusia: Cercetători ai unui centru nuclear au fost arestaţi după ce au minat bitcoini la locul de muncă

Rusia: Cercetători ai unui centru nuclear au fost arestaţi după ce au minat bitcoini la locul de muncă

FOTO Arhivă

Mai mulţi cercetători ai Centrului federal nuclear Sarov, situat la 370 de kilometri est de Moscova, au fost arestaţi fiindcă produceau bitcoini cu ajutorul unui supercomputer din cadrul laboratorului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Toţi cei arestaţi în acest caz sunt acuzaţi de „tentativă de utilizare a calculatorului de serviciu în scop personal“, a declarat vineri pentru agenţia de presă Interfax o purtătoare de cuvânt a centrului. În prezent, ei se află în arest la domiciliu.

Centrul Sarov aparţine de Rosatom, agenţia atomică a Federaţiei Ruse, şi desfăşoară cercetări în dezvoltarea armelor nucleare.

În 2011, acest centru a fost echipat cu un supercalculator. La acea vreme, era vorba de al 12-lea cel mai puternic calculator din lume.

În perioada Războiului Rece, Sarov era un oraş de importană strategică şi purta numele Arzamas-16. Este locul în care au fost concepute primele arme nucleare ale Rusiei.

În prezent, accesul în centru are loc în baza unor reguli stricte,  iar oraşul este supus unui regim special de securitate.

citeste totul despre: