Rusia câştigă războiul electronic, lăsând americanii în urmă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razboi cibernetic

În Ucraina şi Siria, forţele ruse se folosesc de echipamente de înaltă tehnologie pentru a bruia semnalul dronelor şi a bloca comunicaţiile de pe câmpul de luptă, forţând astfel SUA să se chinuie să prindă din urmă Federaţia Rusă.

În timp ce survolau zona de conflict din estul Ucrainei, dronele Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au întâlnit o problemă: trupele terestre ale Rusiei bruiau semnalul, „orbind“ dronele, notează Foreign Policy. Aceasta este doar o mică parte din războiul electronic dus de ruşi în Ucraina şi chiar s-a dovedit o experienţă dificilă şi pentru Armata Statelor Unite ale Americii. Confruntaţi cu nou-modernizata armată rusească, care operează în Ucraina şi în Siria folosind echipamente ca Krasukha-4, care bruiază radarele şi aeronavele, oficialii Armatei SUA sunt forţaţi să recunoască că se chinuie să ţină pasul.

Cum au rămas americanii în urma Rusiei

General-locotenentul Ben Hodges, comandantul forţelor armate americane din Europa, a descris capabilităţile electronice ale Rusiei din Ucraina ca pe „aducătoare de lacrimi“. Ronald Pontius, adjunctul comandantului capabilităţilor electronice, a declarat şi el într-o conferinţă de presă ţinută luna aceasta că „nu poţi decât să ajungi la concluzia că noi nu facem progrese în ritmul pe care îl dictează ameninţările“.

Războiul electronic a fost afişat încă de la începutul incursiunii ruseşti în Crimeea, în primăvara anului 2014. Nu mult după asta, echipamentele ruse au început să fie aduse în regiune, iar trupele ucrainene au aflat că radiourile şi telefoanele mobile erau de nefolosit timp de ore întregi.

Între timp, OSCE a raportat în mod repetat că dronele de monitorizare pe care le foloseşte în conflictul din estul Ucrainei au fost „subiectul bruierii GPS militare“, forţând agenţii de monitorizare să renunţe la misiuni.

Au companii, au batalioane, au brigăzi care sunt dedicate misiunilor războiului electronic“, a declarat şi colonelul Jeffrey Church din Armata americană. Acele unităţi desfăşoară „echipament special dedicat războiului electronic, şi au un lanţ al comenzii dedicat“.

În acest moment, 813 soldaţi reprezintă apărarea Armatei americane în misiunile războiului electronic, pentru care doar 1.000 de poziţii au fost autorizate. Church încearcă să aducă soldaţi să se alăture acestui tip de conflict.  Batalioanele Armatei americane, în acest moment, alocă doi soldaţi pentru misiunile electronice, iar ei vor realiza „operaţiuni de 24 de ore“ în cadrul luptei cu inimicii sofisticaţi, a declarat Church. Acest lucru include plănuire şi coordonare şi cu alte unităţi ale batalionului, dar şi asigurarea că propriile echipamente de bruiaj şi de comunicare avansată funcţionează.  

Ucraina – locul perfect de exerciţiu al Rusiei împotriva NATO

În ceea ce priveşte abilitatea Moscovei, Biroul de Studii Militare Externe al Armatei SUA a estimat că anul acesta, Rusia „are într-adevăr capabilităţi din ce în ce mai mari privind războiul electronic, iar liderii militari şi politici înţeleg importanţa“ unui asemenea tip de război.

Abilitatea lor din ce în ce mai mare de a «orbi» sau bruia comunicările digitale poate fi de ajutor atunci când luptă împotriva unui duşman superior din punct de vedere convenţional“, conchide raportul Biroului.

Ucraina, care este echipată cu sisteme electronice uşor de bruiat, s-a dovedit a fi locul perfect pentru ca Moscova să-şi arate puterea în acest domeniu. Efortul Rusiei, „probabil nu vizează Ucraina, ci mai degrabă NATO şi alţi adversari mai serioşi“, spune Dimitri Gorenburg, cercetător senior la CNA, o organizaţie de cercetare şi analiză non-profit.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite