Rusia avertizează Ucraina că recursul la forţă poate arunca ţara într-un război civil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Extern rus Serghei Lavrov a somat Ucraina să renunţe la orice pregătiri militare pentru intervenţii în regiunea estică prorusă a ţării, avertizând că ar putea favoriza apariţia unui război civil, relatează agenţia ITAR-TASS.

Potrivit declaraţiilor unor surse familiare cu subiectul, Ucraina a retras unităţi speciale de poliţie din ţară şi a dispus concentrarea lor în regiunile de sud-est ale ţării, cu intenţia de a combate protestele rusofililor, izbucnite la sfârşitul săptămânii trecute.

„Îndemnăm la încetarea imediată a oricăror pregătiri militare, care riscă să declanşeze un război civil”, anunţă Ministerul rus de Externe într-un comunicat difuzat marţi, în contextul tensiunilor cauzate de ocuparea recentă a clădirilor guvernamentale din Doneţk de către activiştii proruşi.

„Potrivit informaţiilor noastre, unităţi ale Ministerului Internelor şi gărzi naţionale ale Ucrainei, precum şi militari ai organizaţiei ilegale „Sectorul Dreapta”, sunt concentrate în regiuni din sud-estul Ucrainei şi în Doneţk”, a declarat ministrul rus. „Suntem în mod special preocupaţi de faptul că operaţiunile implică 150 de mercenari americani de la compania privată Greystone LTD., îmbrăcaţi cu uniformele unităţii speciale ucrainene Sokol. Organizatorii şi participanţii la o asemenea provocare ameninţă drepturile, libertăţile şi vieţile cetăţenilor ucraineni, precum şi stabilitatea ţării”, a adăugat oficialul rus.

Ministrul de Interne ucrainean, Arsen Avakov, a confirmat la finalul zilei de luni că a dispus relocarea unor unităţi ale forţelor speciale de poliţie în sudul şi estul ţării. În prezent, situaţia este destul de tensionată în Harkov, al doilea oraş ca mărime din Ucraian, dar sub control, a precizat Avakov.

Mulţimi de protestatari au ieşit în stradă duminică, contestând actuala putere de şla Kiev, şi au reuşit să ocupe mai multe clădiri administrative din Harkov, Doneţk şi Luhansk, centre industriale şi unele dintre cele mai importante oraşe ucrainene.

Evenimentele au luat o întorsătură periculoasă atunci când activiştii proruşi au proclamat independenţa faţă de Ucraina şi înfiinţarea Republicii Populare Doneţk. Legiuitorii au înaintat şi propunerea de a organiza un referendum pentru a hotărî asupra posibilităţii de alipire la Federaţia Rusă.

Citeşte şi:

Pro-ruşii care ocupaseră clădirea guvernamentală la Harkov au fost dislocaţi. La Doneţk, protestatarii au proclamat „o republică suverană“

Manifestanţi pro-ruşi au preluat duminică seara controlul asupra unei clădiri aparţinând administraţiei regionale la Harkov, un oraş important situat în estul Ucrainei, instalând steagul rusesc pe aceasta.

Planul Kremlinului „Restitutio in integrum” va fi aplicat până la fosta frontieră de vest a URSS

În timp ce comunitatea occidentală încearcă, mai mult, sau mai puţin convingător, să se rezume la replici democratice - după anexarea peninsulei Crimeea, de către Rusia -, riposte ce includ sancţiuni economice şi măsuri militare disuasive simbolice, preşedintele Vladimir Putin continuă ceea ce merită a fi numit Planul „Restitutio in integrum”, cu acelaşi tip de acţiuni care au dus la secesiunea provocată în sudul Ucrainei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite