Rusia: atentat kamikaze la Volgograd. 18 persoane au murit, alte 40 au fost rănite după explozia unei bombe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel puţin 18 persoane au murit, iar alte 40 au fost rănite într-o explozie produsă duminică dimineaţă într-o gară din oraşul rus Volgograd, situat în sudul ţării, serviciile de securitate precizând că deflagraţia a fost provocată de o bombă.

UPDATE 13.20 Un grup de ceceni jihadişti, aflat acum în Siria, revendică atentatele. „Allah este mai mare! Operaţiune martiră la gară. 20 de oameni omorâţi. Am avertizat cu privire la Olimpiada care se desfăşoară pe tărâmul masacrelor!”, transmite pe Twitter gruparea. 

Cu o oră înainte de atentat, aceeaşi gruparea scria pe reţeaua de socializare: „Foarte curând se vor auzi veşti fericite pentru credincioşi.”

***

Explozia a avut loc la ora locală 12.45 (11.45 ora României), a declarat Svetlana Smolyaninova, oficial din cadrul ministerului regional al Internelor, citată de RIA Novosti. 

Bomba se afla asupra unei femei-kamikaze, care a detonat dispozitivul chiar la intrarea în gară, potrivit Comitetului Naţional Antitero, citat de agenţia de ştiri Interfax. 

Autorităţile susţin că atacul a avut loc la parter, înainte ca pasagerii să treacă de control şi de detectorul de metale. Cu toate acestea, în imaginile video se poate vedea că explozia are loc la etajul al doilea. 

Această informaţie a fost confirmată doar de Svetlana Smolyaninova, celelalte autorităţi susţinând că explozia a avut loc înainte ca femeia-kamikaze să treacă de punctul de control. 

Victimele care încă se află în viaţă sunt transportate la Moscova cu un avion, un zbor de 90 de minute, pentru a primi îngrijiri medicale, a anunţat Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. 

image
image

Atentatul vine la doar două luni după un atac similar, soldat cu şase morţi, care a avut loc tot la Volgograd. În octombrie, un atacator kamikaze a detonat o bombă la bordul unui autobuz. În urma exploziei, şase persoane au murit, iar alte 37 au fost rănite. 
 

Analiştii în securitate spun că nu este exlus ca explozia să reprezinte o provocare în preajma Jocurilor Olimpice de la Soci. Probabil, autorii atentatelor vor să demonstreze că Rusia nu este capabilă să asigure securitatea. Rusia poate preveni aceste acţiuni doar prin o mai bună securizare a locurilor aglomerate.

image

Deocamdată, prima ipoteză vehiculată în presă şi neconfirmată de autorităţi anunţă o legătură cu apropierea Jocurilor Olimpice de Iarnă din februarie, care vor avea loc în staţiunea rusească Soci de la Maarea Neagră. 

       

image

Anterior, militanţii islamişti din Rusia au ameninţat că vor efectua mai multe atacuri teroriste, în timp ce ţara se pregăteşte de Jocurile Olimipice de la Soci. Liderul rebelilor din Caucaz apreciază că aceste competiţii încalcă normele Islamului şi de aceea ele trebuie împiedicate.

image

Vom reveni cu amănunte. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite