Rusia: „Arhitectul” dosarului Iukos a fost numit consilier prezidenţial

Rusia: „Arhitectul” dosarului Iukos a fost numit consilier prezidenţial

Vladimir Putin, președintele Rusiei Foto: Reuters

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a desemnat vineri un nou consilier prezidenţial. Este vorba despre Anton Ustinov, catalogat de presă drept „arhitectul" dosarului companiei petroliere Iukos, relatează newsru.com, preluat de Agerpres.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ustinov a fost ales, în 2006, reprezentant în adunarea creditorilor din cadrul companiei Iukos, ai cărei manageri - Mihail Hodorkovski şi Platon Lebedev - au fost condamnaţi la închisoare pentru delapidare şi neplata impozitelor.

Ustinov este considerat „arhitectul" dosarului Iukos şi unul dintre organizatorii „terorii" fiscale declanşate împotriva mai multor companii din domeniul industriei.

Noul consilier prezidenţial este nepotul reprezentantului Kremlinului pentru districtul federal sudic, Vladimir Ustinov, scrie Antikompromat.

Din 2000 a lucrat la Ministerul impozitelor şi încasărilor, parcurgând rapid calea de la adjunct la şef al departamentului juridic al instituţiei. În octombrie 2004 a fost numit şef al direcţiei juridice a Serviciului federal fiscal (care a preluat atribuţiile fostului minister). În 2008 a fost numit adjunct al vicepremierului Igor Secin.

Apărătorii drepturilor omului susţin că Hodorkovski, un critic al Kremlinului, a fost închis în 2003 la ordinul lui Putin şi îl critică frecvent pe actualul preşedinte pentru încarcerarea omului de afaceri.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările