Rusia: Apărare antirachetă cu antene de telefonie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ruşii îşi dotează infrastructura civilă de telecomunicaţii cu un sistem de bruiaj capabil să inducă în eroare rachetele inamicilor.

Staţiile de emisie-recepţie pentru telecomunicaţii ar urma să formeze un adevărat scut antirachetă în Rusia, cu ajutorul unui sistem de bruiaj conceput şi dezvoltat la iniţiativa Ministerului Apărării.

Denumit „Pole-21“ („Câmp-21“), acest sistem este destinat să protejeze teritoriul Rusiei, în special instalaţiile sale strategice, de potenţiale atacuri cu rachete de croazieră, avioane militare fără pilot şi bombe ghidate prin sateliţi GPS, Glonass, Galileo şi Beidou, scrie cotidianul „Izvestia“, citând o sursă familiariază dosarului din cadrul Ministerului rus al Apărării.

„Am finalizat testele şi sistemul a fost acceptat“, a precizat sursa sus-menţionată pentru „Izvestia“.

Aşadar, urmează ca echipamentul să fie montat pe pilonii operatorilor de telecomunicaţii şi integrat în sistemul de transmisie al armatei la nivelul întregii ţări. Odată cu încheierea acestor lucrări, teritoriul rusesc se va afla sub o cupolă de protecţie, dau asigurări inginerii militari de la Moscova.

Dezvoltat de Centrul Tehnic şi Ştiinţific pentru Combaterea Războiului Radioelectronic, sistemul „Pole-21“ este considerat ca fiind de ultimă generaţie.

Însă, în pofida laudelor primite, „Pole-21“ are câteva neajunsuri legate de eficienţa sa, în contextul în care există rachete de croazieră echipate cu dispozitive anti-bruiaj.

De exemplu, rachetele de croazieră Tomahawk din dotarea armatei americane pot fi aproape imune la acest tip de sistem defensiv, tocmai pentru că sunt echipate cu astfel de componente.

Totodată, „Pole-21“ ar putea să perturbe şi sistemele defensive anti-aeriene ale armatei ruse, notează „Izvestia“.

Totuşi, expertul militar independent rus Anton Lavrov este de părere că sistemul va fi eficient, pentru că şi o deviere de doar câteva milisecunde a rachetelor inamice de la traiectoria lor poate duce la ratarea ţintei.

Sistemul S-500, ascuns de ochii lumii

Sistemul de rachete sol-aer cu rază lungă de acţiune S-500, considerat unul dintre cele mai de temut din lume, capabil chiar, potrivit ruşilor, să facă inutil scutul de la Deveselu, nu a mai fost prezentat publicului larg la expoziţia militară „Armata 2016“. Sistemul a fost expus într-un salon VIP şi a putut fi văzut doar de un cerc foarte restrâns de curioşi, transmite portalul Sputnik.

În opinia unor experţi, ascunderea acestei arme arată importanţa sa. S-500 este conceput pentru a distruge orice rachetă balistică şi pentru a respinge atacurile din spaţiu ale sistemelor supersonice. Sistemul va avea o rază de acţiune de maxim 600 de kilometri, echivalentă sistemelor americane THAAD şi SM-3, a căror amplasare în România şi Coreea de Sud a stârnit furia Moscovei.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite